Petényi Anikó a gerendát kolbászra cserélte

2016. szeptember 17. 04:21 | Fekete Kata

Edzésen vett részt nemrégiben Békéscsabán Petényi Anikó egykori válogatott tornász, de most a gerenda helyett – amin junior magyar bajnoki címet is szerzett – a kolbász volt a szere, és ahogy mondta, az örök szerelme.

– Jó edzőm volt a tornában Hajdú László személyében, és a kolbászos felkészítőmre sem panaszkodhatok, hiszen nagybátyám, Petényi György nyerte az első Csabai Kolbászfesztivál szárazkolbászversenyét – magyarázta Anikó, aki sült kolbásszal hangolt az október 28–31. közötti rendezvényre. Anikó Milánóban él, de a fesztiválra, amikor csak teheti, hazajön Csabára, a tervek szerint így lesz ez idén is.

Anikó tornászként a ’80-as évek elején volt a legjobb formában, az 1983-as budapesti világbajnokságon a magyar válogatott tagjaként végzett a kilencedik helyen. Az 1984-es Los Angeles-i olimpiára érett volna be igazán, de politikai okokból Magyarország bojkottálta a részvételt.

– Szerencsére nagybátyám füstölt kolbászai folyamatosan beérnek és elérnek hozzám is. A gerenda maradt, de már nem én vagyok rajta, a kolbászok lógnak le róla – mondta Anikó, aki imádja a kolbászt és a fesztiváli hangulatot.

Petényi György hozzátette, még ma is szívesen és élénken emlékszik az első fesztiválra. A frisskolbászkészítő versenyre 55 csapat nevezett, valamint a zsűri 76 szárazkolbászt értékelt. Nagyon boldog volt, hogy ő vehette át a fődíjat, kolbászkirály címzéssel számos levelet kapott a rendezvény után.

– Annak idején egyik este felhívtak a postáról, és megkérdezték: „Ön a kolbászkirály?” Miután azt mondtam, hogy a kolbászfesztivál zsűrije szerint igen, tucatszámra adtak át leveleket az ország minden pontjáról. Kértek kolbászt, receptet. Emlékszem, egy 80 esztendős siófoki bácsinak személyesen vittem egy szálat ajándékba, még mindig őrzöm azt a köszönőlevelet, amit utána írt – mesélte Petényi György, aki egy másik sztorit is elmondott. Zalaegerszegen élő nővéréék hiába próbálkoztak, nem jött össze a gyerek. Küldött egy szerencsemalac-kolbászt, annak elfogyasztása után, a csabai ízek hatására sorban született testvérééknek három gyermekük.

További programok »

FEL