Pepó János tűzoltó, extreme ironman versenyző a Norsemanre készül

2019. január 30. 18:54 | behir

Pepó János extreme ironman versenyző, aki arra készül, hogy idén augusztusban, Norvégiában indul a Norseman versenyen. A 7. Tv Kezdőkör című műsorában Szegedi Zsolt beszélgetett a versenyzővel.

 

– Miről szól ez a sport?

 

Az ironman az a triatlon leghosszabb változata. A triatlonban van sprint táv, olimpiai táv, középtáv, és a hosszútávot szokták ironman-nek nevezni. Én általában a hosszú távú versenyeken indulok. Ezen belül vannak az extreme ironman-ek, amelyek nem átlagos környezetben zajlanak – egy sík terepen ideális körülmények közt –, hanem például a Tátrában, ott kétszer voltam. Van egy CELTMAN nevű verseny Skóciának az egész északi részén és még sorolhatnánk. A világon 10 ilyen jegyzett verseny van, ami egy szervezetbe tömörül, ezek egyike az, ahova szeretnék kijutni, és amelyhez segítséget szeretnék szerezni, hogy ott eredményesen részt vegyek.

 

– Mikor lesz ez a verseny, a Norseman?

 

Az 2019. augusztus 3-án lesz. Norvégiában, Eidfjord-ban lesz a rajt.

 

 

– Milyen szempontból kell neked segítség? Gondolom nem olcsó mulatság egy ilyen versenyen részt venni.

 

Nagyon messze van ez a verseny tőlünk. Oda-vissza olyan 5000 kilométer, ha pedig az ottani utat is nézzük, amíg a versenyen kísér a kocsi, akkor az plusz 500 kilométer. Tehát olyan 5500 kilométert kell, megtegyünk, az útiköltséghez szeretnénk támogatót szerezni, hogy kijussunk. Mindenféleképpen felkészülök, azt próbálom megoldani, de az útiköltség, az üzemanyag, a szállás sokba kerül. Ha valaki tud segíteni, cserében tudnánk őt képviselni a versenyen.

 

– Hogyan kezdődött az, hogy ilyen versenyeken indulsz? Ez óriási fizikai felkészültséget igényel, és neked van egy civil szakmád is mellette.

 

A szakmámhoz hozzátartozik, hogy edzettnek kell lenni, mert tűzoltó vagyok. Ott nem árt, hogyha valaki fizikálisan jó kondíciókkal rendelkezik. A triatlonon úgy kezdtem, hogy sokáig futottam, maraton futás volt a leghosszabb, és utána kicsit érdekesebbé akartam ezt tenni. Rákaptam a triatlonra, amit egyre többen űznek Magyarországon is. Vettem egy versenybiciklit, egy 40-50 éves vasbiciklit, és elkezdtem felkészülni. Előbb saját fejből, és utána a többi triatlonista segítségével, sőt most már Gombkötő Géza segít. Az ő tanácsai alapján készülök fel, ha egy hosszabb, különlegesebb versenyre megyek. A 40 éves szülinapomra csináltam meg az első ilyen versenyt.

 

– A felkészülésre visszatérve ez mit jelent a hétköznapokban? Mennyit biciklizel, úszol, futsz? Hogyan készülsz?

 

Ha nyáron van egy verseny, mondjuk a Norseman augusztus 3-án, akkor már előző novemberben kezdek alapozni. Utána a verseny előtt van egy gyorsabb felkészülési időszak, ott már másképp edz az ember, ott már gyorsabb távokat csinál. A végén pedig van a versenyre való felkészülés. Leúszok olyan 70-80 kilométert, míg eljutok a versenyig, biciklivel 3-4000 kilométert letekerek, és olyan 1000 kilométert le kell futni, hogy meglegyen a kilométer, hogy egy ilyen versenyen iramba is tudjon menni az ember.

 

– Ez rettentő sok elfoglaltság a hétköznapokban is. Illetve amikor ott versenyzel, a kihívás érdekel, az adrenalin, vagy miért csinálod ezt?

 

Ha ki tud az ember ilyen extreme ironman-re menni, gyönyörű tájon mehet. Muszáj is tájékozódni. A Tátrában például ki volt jelölve a futás útvonala, de nekünk tudni kellett a pályát, az volt a kitétel a versenyen. Úgy indulhatunk el, ha ismerjük a pálya leírást. Itt éjszaka úsztunk, éjfélkor kezdődött az úszás. Bóját húztunk magunk után, avval világítottunk. Ki volt jelölve a pálya, bójákat kellett kerülni, de föl kell készülni arra is, hogy hány kört kell menni, hogy kerüli meg az ember a bóját. Biciklinél ugyanúgy be kell tartani a KRESZ-szabályt, világítani kellett. Éjszaka tekertünk, reggel 6-kor világosodott, úgyhogy az úthibákat, a forgalmat figyelni kellett. A futásnál turisták is voltak, hegyen mentünk föl, 3300 méter volt a szintemelkedés, és kötéllel volt ilyen láncos pálya is lefelé, úgyhogy ott oda kell figyelni.

 

– Ahogy elnéztem a képeket, nem akármilyen időjárási körülmények között versenyeztetek, a víz és a hőmérséklet sem volt kellemes. Hogy lehet például ezt menet közben kezelni, vagy ezt elnyomja az adrenalin?

 

Nem, készülni kell rá. Úszásnál sokaknak rossz a tömegrajt, én sem nagyon szeretem, de mert meg kell szoknia az embernek, hogy átúsznak rajta, megrúgják, a szemüvege bepárásodik. A víz hőfokár is fel kell készülni. én is évek alatt lassabban jutottam el addig, hogy extreme ironman-t csinálok. Megszokta az ember az ironman versenyeken, hogy valamikor hidegebb a víz, valamikor meleg, neoprén ruhát lehet használni, de itt viszont kötelező is, mert 16-17 fokos vízben úszunk. Készülés közben úsztam a Körösön éjszaka is, kipróbáltam, hogyan tudok tájékozódni. A hideghez is hozzá kell szokni. És minél többet versenyzik az ember, annál jobban tudja, hogy hogy készüljön föl rá.

 

– Említetted, hogy nem sok ilyen verseny van. Hogyan lehet bejutni a Norseman-re?

 

A Norseman a legnehezebb. Ők 15 éve kezdték az extreme ironman-t. Ők alapították meg a különleges helyszínen való ironman teljesítését. Itt most ez olyan népszerű, hogy idén 85 országból jelentkeztek, és 232 embert sorsoltak ki. Sorsolás alapú, plusz be lehet kerülni a társrendezők révén.

 

– Akkor most a szerencsések közé tartozol.

 

Igen, a szerencsések közé. Mert lehet, hogy éveket kellett volna rá várni, mire sikerül valakinek bekerülnie.

 

 

További programok »

FEL