Parlagi sas nevelt fel egerészölyv fiókát Dévaványán

2023. augusztus 20. 06:25 | behir

A Magyar Madártani Egyesület közleménye szerint az elmúlt harminc évben legalább tízezer alkalommal ellenőrizték a sas fészkeket. A vizsgálatok során összesen hat alkalommal jegyeztek fel olyan esetet, amikor parlagi sas fészekben egerészölyv fióka nevelkedett.

Dévaványán először számoltak be olyan esetről, hogy parlagi sas szülők egerészölyv fiókát neveltek, ami egyedülálló, mivel a parlagi sas általában prédaként tekint az egerészölyvre. 

– A parlagi sashoz hasonló ragadozók alkalmanként más madarak fiókáit is elzsákmányolják. Ebben az esetben is ez történhetett, ugyanis a parlagi sas szülők behoztak a fészkükbe egy sértetlen fiókát, akinek nem esett bántódása. Az anyai ösztön kimondottan erős ezekben a szülőmadarakban, így amikor a fióka elkezdi kérni a szülőtől az utódaihoz hasonló hangon az élelmet, már sajátjaként tekint rá. Természetesen fontos az is, hogy a parlagi sas fiókái is befogadják az új jövevényt – fogalmazott Szegedi Fruzsina, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrkerület-vezetője.

Mindkét madárfaj ragadozó, azonban számos különbség is akad közöttük. A parlagi sas háromszor akkora, mint egy egerészölyv, továbbá a faj elterjedtségében, a fiókák fejlődésében és az életmódjukban is vannak eltérések. 

Osgyán Ágnes

FEL