Párbeszéd indult a kormány és a hazai települések közt a válság kezelésére

2020. április 8. 11:43 | Varga Diána

Az önkormányzatok szövetsége egy hónapon belül teszi meg javaslatait; a Miniszterelnökséget vezető miniszter továbbra is hangsúlyozza, hogy ebben a helyzetben nincs helye politikai vitának.

A szerda délelőtt sajtótájékoztatón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt, hogy a kormány partnernek tekinti az önkormányzatokat. Mint mondta, habár abban bíznak, hogy hamar túl leszünk a koronavírus-járványon, de egyelőre úgy tűnik, hogy az hónapokig húzódhat. Megjegyezte: örül annak, hogy van tere az együttműködésnek, úgy véli, ebben a helyzetben nincs helye a politikai vitáknak, az együttműködések a következő napokban meghatározóak lesznek.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere szerint a főváros és a kerületek felkészültek a válság kezelésre, a következő hetekre vetítve pedig fontosnak nevezte a kormány és az önkormányzatok közti párbeszéd és együttműködés kialakítását, amelynek lehetősége szerinte most nagyban javult. A főpolgármester közölte, hogy egyeztetve a fővárosi közgyűlés frakcióival, a főpolgármester-helyettesekkel, a kerületi polgármesterekkel úgy vélik, hogy az eddig bevezetett korlátozásokat fenn kell tartani, és kérik, hogy az intézkedéseket a lakosság tartsa be.

 

 

Hozzátette: a válság az önkormányzatokat is érinti, illetve ki kell venniük a részüket a védekezésből és a járvány megfékezéséből. Ezért is kérték a kormányt, hogy induljon párbeszéd az önkormányzati szövetséggel, amely egy hónapon belül kidolgozza javaslatait. Kérték azt is, hogy a fővárosi idősközpontokban kezdjék meg a dolgozók szűrését. Úgy zárta szavait: nemzeti összefogásnak kell megvalósulnia, pártállástól függetlenül.

Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének vezetője úgy fogalmazott: a közös cselekvésnek van itt az ideje. Mint mondta, mindenki teszi a maga dolgát, ebben az önkormányzatok társai kívánnak lenni a kormánynak azért, hogy minél több életet menthessenek meg. A szövetség véleményét tolmácsolva kiemelte, egyetértenek a korlátozások bevezetésével, véleménye szerint további szigorítások is indokoltak lennének. Mint mondta, a településeken láthatóan lazul a fegyelem, a jó idő miatt sokan jelennek meg a közterületeken, üdülőhelyeken, ezért kérték a kormány segítését a rendfenntartásban. Arra is kitért, hogy decemberben minden hazai település megkezdte a költségvetések készítését, mindezt békeidőben, ezért másféle terveket vetettek papírra, ám ezeket most át kell strukturálni, emiatt tudnak csak előállni egy hónap múlva a javaslataikkal.

További programok »

FEL