Pályaválasztási orientáció - idén ez is más lesz a koronavírus miatt

2020. október 16. 14:44 | Sipos Gábor

A végzős, nyolcadik osztályos általános iskolásoknak az idei évben választaniuk kell a továbbtanulási lehetőségek közül. A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a pandémiás szabályok miatt új rendszert vezetett be a fiatalok tájékoztatásának érdekében.

A jelek szerint a koronavírus-járvány az idei tanévre is rányomja a bélyegét. Az élet nem áll meg, a diákoknak meg kell adni a lehetőséget, hogy tudásuk szerint továbbtanulhassanak, tájékoztatnunk kell őket – fogalmazott az iparkamara szakképzési osztályvezetője. A kamara pályaorientációs tájékoztatójának a Csabagyöngye Kulturális Központ adott otthont.

- Olyan járványügyi védekezés biztos, hogy nem fog születni, hogy a mostani nyolcadikosok jövő évben ne tanuljanak tovább, tehát mindenképpen iskolát kell választaniuk. Jelen helyzetben őket csak a digitális térben tudjuk közvetlenül elérni, illetve az osztályfőnökökön, szüleiken keresztül közvetve tudunk információt átadni - hangsúlyozta Mészárosné Szabó Anna, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési osztályvezetője.

Az iparkamara munkatársai Békés megyében hét városban tartanak tájékoztató fórumot. Azokat az osztályfőnököket és szakembereket várják ezekre az előadásokra, akik továbbadják majd a továbbtanulási információkat a végzősök számára. A békéscsabai pályaorientációs rendezvényen, a pandémiás szabályok betartásával közel 50 szakember vett részt.

- Már folyamatosan jönnek jelzések, hogy hogyan, mi módon lehet tájékozódni, így pedig fontos, hogy ez megfelelő legyen. Ez ebben a helyzetben –  ez a saját véleményem – kielégítő kell, hogy legyen mind a gyerekek és a szülők számára - mondta Sipos László, aki az almáskamarási Károlyi Bernát Általános Iskolában pedagógus és 24 végzős diákjának gyűjti az információkat.

A békéscsabai Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában is házon belül tájékoztatják a végzősöket a pályaválasztási lehetőségekről. A Pályaválasztási Kavalkád nevű rendezvényüket november 9-én tartják az intézmény falai között.

- Én azt gondolom, hogy működnie kell ennek a rendszernek, hiszen mint minden, az ember is folyamatosan alakul, folyamatosan tanul. Ez is egy tanulási forma és bízom benne, hogy a tanítványaink ebben a formában is megtalálják a legmegfelelőbb megoldást - mondta Tirjákné Prisztavok Ágnes, a Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola intézményvezetője.

Az érdeklődők a közel 3 órás pályaorientációs előadáson két témában, a továbbtanulási iskolatípusok változásairól és a szakképzési rendszer reformjáról halhattak az előadásokat.

 

Galéria

További programok »

FEL