Palkovics: 75 ezren kapnak nyelvvizsgamentességet és vehetik át diplomájukat

2020. április 7. 15:55 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Az innovációs és technológiai miniszter úgy fogalmazott: a gazdaságvédelmi akcióterv egyik nagyon fontos eleme az, hogy ha van munka, akkor minden van. A dolgozók fizetést kapnak, a polgárok fogyasztani tudnak, a cégek bevételhez jutnak és invesztálhatnak. A költségvetés így szintén bevételhez jut, amelyből a koronavírus elleni védekezést is finanszírozzák – hangsúlyozta.

Palkovics László újabb részleteket árult el az Orbán Viktor miniszterelnök által hétfőn bejelentett akcióterv öt programjáról. Embert próbáló nehéz időket élünk – kezdte keddi tájékoztatóját az innovációs és technológiai miniszter. "Olyan ellenséggel harcolunk, amely láthatatlan, de mindenben kárt okoz" – fogalmazott Palkovics László. Mint mondta, a kormány szerint a gazdaságvédelmi akcióterv  biztosítani fogja ennek a helyzetnek az adekvát kezelését. Hozzátette: a kormány nem akar kívülről segítséget kérni, az ország saját problémáit a magyar kormány akarja megoldani. A költségvetési hiányt 1 százalékról 2,7 százalékra emelték 2020-ban, de még így is 3 százalék alatt marad.

 

A munkahelyek védelméről szóló program részletei
Átvállalhatja a kormány a bérköltségek 70 százalékát

A munkahelyek védelme érdekében állami támogatást biztosítanak a rövidített munkavégzéshez kapcsolódóan: a magyar állam hetven százalékban átvállalja a bérköltséget három hónapra. A kormány továbbá azt szeretné, ha ez idő alatt a munkavállalók olyan hasznos – a cég számára fontos – tevékenységet végeznének, legyen az oktatás, fejlesztés, amely hozzáadott értéket állít elő. A gazdaságvédelmi akcióterv koordinálásával megbízott miniszter úgy fogalmazott: ezzel a döntéssel a munkavállalók nem veszítik el a munkahelyüket, a munkaadók pedig a munkaerőt, ami az újraindítás feltétele.

 

Kutatás fejlesztési munkakörök támogatása

Palkovics László kiemelte: Magyarország az elmúlt 10 évben high-tech ipari országgá fejlődött, ezt a kormány továbbra is szeretné fenntartani. A járvány miatt azonban a kutatás-fejlesztési kapacitások veszélybe kerülhetnek, ezért úgy döntöttek, hogy a mérnöki és a kutatás-fejlesztési munkakörben dolgozóknak az elkövetkező három hónapban 40 százalékos bértámogatást biztosítanak, mivel az ő esetükben a rövidített munkaidő nem értelmezhető.

 

Adminisztratív könnyítések

Egy sor olyan adminisztratív módosítást is végrehajt a kormány, amelyekkel rugalmasabbá teszik a munkaszervezést: különböző adókönnyítéseket és adminisztrációs könnyítéseket vezetnek be. Emellett arról tájékoztatott, hogy elindítottak egy vállalkozói portált, a vali-t (amelyet ide kattintva érhetnek el), ahol a vállalkozók rögtön feltehetik kérdéseiket.

 

A vállalatok gazdasági tehreinek csökkentése

Az innovációs és technológiai miniszter tájékoztatójában kiemelte: a szociális hozzájárulási adót két százalékponttal csökkentik 2020 július elsejétől, ez is a gazdaság terheinek csökkentését szolgálja. Emellett többek között az EKR-rendszerben biztosíték alóli mentességet és az automatikus visszafizetés lehetőségét vezetik be. Továbbá felgyorsítják az áfa visszaigényléseket: normál adózónak 75-ről 30 napra, megbízható adózónak 30-ról 20 napra. Speciális fizetési könnyítéseket vezetnek be, így lehetőség lesz részletfizetésre és fizetési halasztásra is, valamint megteremtik az adómérséklés lehetőségét az eljárások és a nyomtatványok egyszerűsítésével. Ezen felül bevezetik az adózói minősítések – kockázatos és megbízható adózók – tekintetében azt, hogy az adózót ne érje joghátrány a veszélyhelyzeti időszak esetleges mulasztásai miatt. A veszélyhelyzet alatt a munkavállalók oldaláról a betegszabadságra szóló dokumentumokat elektronikus másolat formájában is be lehet nyújtani. Palkovics László kiemelte: fontos dolog, hogy a veszélyhelyzet miatt a fizetés nélküli szabadságon lévő munkavállaló biztosítási jogviszonya nem szűnik meg, a munkaadó befizetheti utána az EHO-t.

 

A második program a munkahelyteremtésről szól
Pályázatok a vállalatok fejlesztésére

A miniszter úgy fogalmazott: annyi munkahelyet kell létrehozni, amennyit a vírus elpusztít, ennek érdekében a kormány egy sor egyszerű pályázati konstrukciót vezet be azoknak a vállalatoknak, amelyek amellett, hogy megtartják a munkavállalóikat, ebben az időszakban is invesztálni szeretnének, illetve meg akarják változtatni a technológiájukat vagy át akarnak térni olyan környezetkímélő megoldásokra, amelyekkel például az energiafogyasztásukat csökkentenék. Több 100 milliárd forint áll ennek a konstrukciónak a rendelkezésére. 

 

Online átképzések

A vállalati leállasokra reagáló azonnali, online képzéseket indítottak el, ezeknek a listáját elérhetővé tették.  Létrehoztak egy olyan formát is, ami a vállalatnál éppen abban a pillanatban nem szükséges munkavállalókat tovább- vagy átképzi. Olyan képzésekről van szó, amelyek digitális úton, távoktatás formájában megoldhatók.

 

Kedvezményes diákhitel konstrukciók

A költségvetés átvállalja a felnőttképzésben résztvevők számára a tandíj 90 százalékát. Továbbá a kormány létrehoz egy nulla százalékos kamatozású felnőttképzési diákhitelt azoknak, akik most veszítették el a munkájukat. Ezen felül azoknak az egyetemi hallgatóknak is segítenek, aki ebben az időszakban nem tudnak diákmunkát vállalni. Ők egy egyszeri 500 ezer forintos szabadfelhasználású, nulla százalékos kamathoz juthatnak majd a Diákhitel Központon keresztül.

 

75 ezren kapják meg nyelvvizsga nélkül diplomájukat

Palkovics László kiemelte: ma 75 ezer egyetemi hallgató fejezte be a tanulmányait, de a diplomáját nem tudta átvenni, mert még nincs nyelvvizsgája. A kormány úgy döntött, hogy ennek a 75 ezer hallgatónak eltekintenek a nyelvvizsga kötelezettségétől és a diplomájukat meg fogják kapni. Mint mondta: azzal az indokkal döntöttek így, mert az újra felgyorsuló gazdaságoknak sokkal több diplomásra lesz szüksége.

 

A gazdaságot fel kell készíteni az új feltételekre

Az innovációs és technológiai miniszter elmondta: kiemelt beavatkozási területet jelentenek azok az ágazatok, amelyeknek a működését a vírus terjedése alapvetően megakasztotta, illetve azok, amelyek hagyományosan erős, hosszú múltra tekintenek vissza Magyarországon. Ilyen a turizmus, a kreatív ipar, az egészségipar, az élelmiszeripar és mezőgazdaság, az építőipar, a közlekedés, logisztika területe. A kiemelt ágazatokra szánt többletforrást a következő három évben részben beruházási, támogatási programon: adócsökkentésen, infrastruktúra fejlesztés támogatásán és kedvező hitel, garanciális tőke programokon keresztül fogják biztosítani.

 
Turizmus védelmére 600 milliárd forintot biztosítanak

A válság által egyik legérintettebb terület a turizmus, a szektorban mintegy 200 ezer ember dolgozik. A GDP több mint 8 százalékát állítják elő és több mint tízmillió ember veszi igénybe a szolgáltatásait.  A vírus következtében, vendégek híján az egész szektor létalapja megszűnt.  Ezért egy sor olyan döntés született, ami a turizmus, vendéglátás helyzetét egyszerűsíti. Hangsúlyozta: felfüggesztik az idegenforgalmi adót ez év december 31-ig. A vendéglátás védelme érdekében június 30-ig 4 százalékra csökkentik a SZÉP-kártya szociális hozzájárulási adóját és megemelik ennek a határait is: a versenyszférában 450 ezer forint helyett 800 ezer forintra, a közszférában 200 ezer forintról 400 ezer forintra emelik.

Ezen felül a kormány fejlesztési programokat és felújítási programokat tesz elérhetővé a turizmusban. A szektor védelmére összesen 600 milliárd forintot biztosít a kormány.

 
Fejlesztik az egészségipart

A miniszter közölte: részben az újonnan szerzett tapasztalatok birtokában, részben a korábban elkészített stratégia alapján az egészségipart is nagyobb mértékben kívánja támogatni a kormány. A kormány célja az, hogy a hazai vállalatok, gyógyszergyárak és az egészségügyi eszközgyártók termékei sokkal nagyobb arányban jelenjenek meg a hazai egészségügyi rendszerben. Ezért a kormány támogatja azokat a kutatásokat, amelyek jelen pillanatban is folynak az egyetemeken vagy a privát kutatóközpontokban. Létrehozták az Egészségipari Innovációs Ügynökséget, amelynek feladata, hogy koordinálja a kutatásokat és a kutató csoportok munkáját. 

 

Vállalkozások támogatása

A gazdaságvédelmi akcióterv negyedik programelemének célja az, hogy megelőzzék a munkaadók csődbemenetelét, ezért támogatja a kormány a vállalkozásokat.

 

Vállalati szektor likviditását biztosító intézkedések

A kormány olyan hitelprogramokat hoz létre, amelyek minden vállalattípust – mikro-, kis-, közép-, és nagyvállalatokat – segít. Az új hitelkonstrukciók indítása, illetve a meglévő bővítése mellett tőkeprogramok segítségével védik a hazai tulajdont, részben a gazdasági helyzet okozta problémáktól, részben pedig az ilyenkor szokásos, ellenséges felvásárlásoktól. A program célja az, hogy a jól működő magyar vállalatok ne kerüljenek idegen, külföldi kézbe. Közel 2 ezer milliárd forint értékben hoznak létre a vállalkozások számára kedvezményes hiteleket, illetve további több mint 500 milliárd forint értékben állami garanciát is biztosítanak.

 

A család és nyugdíjas védelmi program

A kormány 2021 februártól fokozatosan visszaépíti a 13. havi nyugdíjat, mégpedig úgy, hogy a januári nyugdíjon felül a nyugdíjasok egy heti nyugdíjat fognak kapni, ez történik majd 2022-ben, ’23-ban és ’24-ben is. Erre az intézkedésre összesen 280 milliárd forintot biztosít a kormány.

Meghosszabbítják a GYOD-ra vonatkozó határidőket, így lehetővé teszik, hogy a tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő szülők magasabb összegű családi pótlék jogosultsága a veszélyhelyzet megszűnését követő második hónap utolsó napjáig ne szűnjön meg.  

A családi pótlékra való jogosultság nem a 2019/20-as tanév utolsó napjáig, hanem annak a hónapnak a végéig jár, amikor a veszélyhelyzet megszűnik. A miniszter tájékoztatott arról, hogy a nagycsaládosok autóvásárlási kedvezménye folytatódni fog, az erre vonatkozó jogosultságot igazoló határozat pedig nem hat hónapon belül jár le, hanem a veszélyhelyzet megszűnését következő 60. napon.

A kormány kedvezően módosítja a nyugdíj és nyugdíjszerű ellátásban részesülőkre vonatkozó kedvezményes szabályokat és határidőket is.

A következő három évben a munkalapú gazdaság védelmére és felgyorsítására soha korábban nem látott összeget biztosítanak – fogalmazott Palkovics László. Hangsúlyozta: Magyarország kormánya az elkövetkező időszakban a GDP 18-20 százalékával egyenértékű, 9 ezer 200 milliárd forintot biztosít a gazdaság megvédésére.

 

FEL