Pálinkával hangolnak a Szilvanapokra Szarvason

2017. szeptember 2. 11:33 | Varga Diána

 

Idén jubilál a Szarvasi Szilvanapok. A szervezők ezúttal is különlegességgel készültek a programsorozatra, hiszen a rendezvény előtt egy héttel mutatták be Szarvas szilvapálinkáját. A párlatot kizárólag lepoticából készítették, amely a remények szerint a Körös-parti város hírét viszi majd.

 

Nagy érdeklődés övezte azt a sajtótájékoztatót, amelyen az idei szarvasi szilvapálinkát mutatták be. Berki Tamás, a Pentadrink Minipol Kft. kereskedelmi igazgatója úgy fogalmazott, a tavalyi pozitív fogadtatás után döntöttek úgy, hogy ismét elkészítik az egyedi párlatot, idén ráadásul dupla mennyiséggel készülnek, 2016-ban ugyanis gyorsan elfogyott a nedű.

A világon összesen 16 féle szilva létezik, Szarvas pálinkája azonban kizárólag lepoticából készült. A szakemberek azt mondják, jó évjárat elé néznek.

– A lepotica kifejezetten jól tűri a nálunk honos éghajlatot és talajviszonyokat, ebből a fajtából készül a legfinomabb pálinka. Magas a cukortartalma, aránylag lédús, így tökéletes a párlatfőzésre – avatott be a részletekbe Szabó Norbert, a Szabó & Szabó Zöldség-, Gyümölcsfeldolgozó Kisüzem tulajdonosa.

A párlatot hagyományos technológiával állították elő, ám a szakemberek szerint az elsőosztályú gyümölcs határozta meg leginkább a pálinka karakterét. Az ital a Zsindelyes Pálinkafőzőben készült.

 

 

Nagy érték a szarvasi szilva

 

Innovatív ötlet Szarvas Pálinkája - fogalmazott köszöntő beszédében a település alpolgármestere.

– A szilva, mint gyümölcs óriási értéket képez Szarvason, mivel az a múltunk része. Szarvason még Tessedik Sámuel - aki a mezőgazdasági oktatás úttöröje volt - idejében telepítették a gyümölcsfákat. Erre a termékre az elmúlt két évtizedben turisztikai attrakciót is építettünk, hiszen a Szarvasi Szilvanapokon a szilva mindenféle gasztronómiai felhasználásra megtalálható, legyen az lekvár, cibere, gyümölcs, pálinka, szilvás sör, szörp vagy sütemény – mondta Hodálik Pál.

Az idén 20 éves Szarvasi Szilvanapokat az elsők között indították el a megyei gasztrofesztiválok között – kifejezetten a helyben termelt gyümölcsre kihegyezve.

– Kinőtte Békés megyét a rendezvény, országosan is ismerté vált. Mára már azok is viszik a hírét, akik Szarvasról származtak el. Reményeink szerint mind kulturális, mind gasztrokínálatban sikerül olyan eseményt életre hívtunk, ami felkelti az érdeklődést a Szilvanapok iránt – fogalmazott Csasztvan András, a rendezvény főszervezője.

A programsorozat szeptember 8-án indul. A szervezők három napon át, három nagyszínpadon és három tematikus pódiumon várják az érdeklődőket koncertekkel, családi programokkal és gasztronómiai kínálattal.

 

További programok »

Itthon

FEL