Pálinka - még csak terv, de adómentesítenék az otthoni pálinkafőzést

2020. január 24. 17:14 | Sipos Gábor

Újra napirendre kerülhetnek a pálinkafőzéshez köthető párlatadójegyek kiváltásának szabályai. A kormány előzetesen támogatja azokat a kezdeményezéseket, amelyek arra irányulnak, hogy az otthoni készülékekkel, a háztartási mennyiségben főzött pálinkákhoz ne kelljen adójegyet vásárolni.

700 forint literenként. Ennyibe kerül jelenleg egy párlatadójegy, ha egy magánszemély a bejelentett, saját desztilláló berendezésén lefőz egy liter pálinkát. A magyar kormány a felvetés szerint ezt az összeget elengedné, ugyanis véleményük szerint a tevékenység hagyományokhoz köthető és ahhoz ragaszkodni kell. Az elképzelés kerékkötője az Európai Unió életben lévő törvénykezése. A jelenlegi szabályozás 2016-óta van érvényben, miszerint hivatalos forgalomban lévő berendezéssel, párlatadójegy megvásárlása után szabad otthon pálinkát főzni.

– Ha valaki most vásárol ilyen desztilláló berendezést, akkor mindenféleképpen tegye el a dokumentumokat, a papírokat, mert egy esetleges ellenőrzéskor ezt be kell mutatnia, illetve a vásárlás után 15 nappal be kell jelentenie a lakhely szerinti önkormányzatnál ezt a desztilláló berendezést, az önkormányzat értesíti a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt. Ez azért is nagyon fontos, mert ilyen párlatadó jegyet csak az vásárolhat, akinek bejelentett desztilláló berendezése van – magyarázta Jegyinák Attila, a NAV Békés Megyei Adó- és Vámigazgatóságának sajtóreferense.

Magánszemély jelenleg maximum 86 liter párlathoz vásárolhat adójegyet.


Békés megyében 2019-ben 441 ügyfélnek 10 247 darab párlatadójegyet adtak ki, ez mintegy 20 százalékos emelkedés a 2018-as évhez képest. 


Az otthon főzéskor fizetendő 700 forintos párlatjeggyel szemben a bérfőzetéskor egy pálinkafőzdének 850-860 forintot kell fizetni párlatadó címen, ehhez jön még a főzetés munkadíja. Az otthoni párlatadójegy eltörlésével az árkülönbség hatalmasra nőne, még jobban visszaeshet a pálinkafőzdékben, bérfőzetésben lepárolt gyümölcscefre mennyisége.

– Azt gondolom, hogy a minőség és a szakembergárda miatt az, aki pálinkát készítene, forduljon bérfőzetőhöz, hiszen ez is egy olyan szakma, amit például jómagam 25 éve tanulok és minden évben tud újat mutatni. Nem beszélve arról, hogy olyan etanol és metil-alkohol képződés is lehet egy-egy otthon főzött párlatnál, ami az egészségre káros vagy akár halálos is lehet – nyilatkozta az Árpád Pálinka ügyvezetője, Nagy Árpád

A szakemberek azt tanácsolják, hogy bizonytalan forrásból ne vásároljuk alkoholtermékeket. Több halálos áldozatot követelt egy eset Hajdú-Bihar megyében tavaly, amelyben ellenőrizetlen és ismeretlen gyártású alkoholt fogyasztottak többen is. Ezen a héten egy pénzügyőri ellenőrzés alkalmával Békéscsaba mellett találtak egy autó csomagtartójában 60 liter, fogyasztásra szánt párlatot, amelynek eredetét az autó sofőrje nem tudta igazolni.

További programok »

Pénzügy

Gazdaságvédelem: augusztus végéig 4 ezer vállalkozás kaphatja meg a támogatást

Augusztus végéig közel négyezer vállalkozás kaphatja meg a számára megítélt támogatását a Gazdaságvédelmi akcióterv vállalkozások technológiai megújítását segítő két programjának pályázatán, vagyis a pályázat kiírásától számítva 3 hónapon belül megérkeznek a cégekhez egy összegben a megítélt források - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára sajtótájékoztatón hétfőn Budapesten.
2020. július 7. 08:40
FEL