Pacsirtacsalogató túrára csalogatnak Zsuzsanna napján

2017. február 15. 12:31 | Mikó Melinda

A népi megfigyelések szerint a mezei pacsirta február 19. tájékán száll fel először a magasba (olyan magasra, hogy szabad szemmel már alig látható) és ott énekelni kezd. Vasárnapi túránkon reményeink szerint mi is meghalljuk majd ezt a kedves, tavaszhozó éneket.

Természetesen a pacsirta hangja mellett a tél végi szikes puszta más hallani- és látnivalókat is tartogat számunkra. Nemcsak a Nagyerdőt járjuk be, hanem ez alkalommal a fokozottan védett területekre is ellátogatunk. A kiterjedt pusztai vízállásokon várhatóan több ezres példányszámban láthatunk tavaszi vonulásban lévő vadrécéket, vadludakat és a területen áthaladó ragadozómadarakat, köztük az egész évben megfigyelhető egerészölyvek rokonait, a gatyás ölyveket, s kis szerencsével sasokkal is találkozhatunk. Érdemes tehát távcsövet hozni, így még pontosabban tudjuk számbavenni, milyen madárfajokkal találkozunk a pusztában.

A mintegy 10 kilométeres túrára 5-6 órát szánunk, így várhatóan délután 3 óráig tart a kirándulás, melynek részvételi díja 480 forint.

A találkozó helyszíne az szabadkígyósi sportpálya parkolója (É 46° 35’ 57,03” K 21° 05’ 01,33”), időpontja pedig február 19-én reggel 9.00 óra. Mivel a hétvégére az olvadás nyomán valószínűleg kiterjedt víztócsák alakulnak ki a pusztában, ezért mindenképpen hozzanak megfelelő lábbelit.

Bővebb információkat Boldog Gusztáv természetvédelmi őrkerület-vezetőtől kérhetnek.

FEL