Oxigéntermelő algapavilont tervezett egy magyar építész

2019. május 5. 07:33 | behir

A légszennyezés az egész világban súlyos problémát jelent, erre próbál megoldást adni Miklósi Ádám algapavilonja, mely elnyerte az Inhabitat Biodesign első díját.

A WHO felmérése szerint a Föld lakosságának 92 százaléka él olyan helyen, ahol a levegő szennyezettsége túllépi az egészségügyi határértéket - olvasható az Impress magazin oldalán. Az algapavilon tervezője Miklósi Ádám javaslata szerint az oxigéntermelő algák tudnának ezen a helyzeten változtatni.

 

Az algák megtisztítják a levegőt

 

A légszennyezés legalább olyan súlyos egészségügyi-környezeti probléma, mint a globális felmelegedés. Az emberi civilizáció által kibocsátott szén-dioxid közömbösítésében az óceánok és az erdők tudnának segíteni, a fák mennyisége azonban folyamatosan csökken az erdőirtás következtében.

A légtisztító folyamatban a magyar tervező szerint még az algák (zöld tengeri növények) tudnának a segítségünkre lenni. Az algák ugyanis a többi növényhez hasonlóan fotószintetizálnak, oxigént termelnek, a kilégzéssel keletkező szén-dioxidot pedig megkötik.

Az algapavilonokat bárhol fel lehet állítani, üzemeltetéséhez nem kell plusz energia, mivel az egész rendszer napelemmel működik.

 

Forrás: impressmagazin.hu

 

FEL