Óvatosságra int a mentőszolgálat szilveszterkor

2016. december 30. 14:21 | Laczkó Viktória

Megerősített szolgálattal készülnek a békéscsabai mentőállomáson szilveszter éjszakáján. Az év utolsó napján a feladataik dupláját végzik a mentősök, akik arra kérik a szórakozni vágyókat, mérsékelten fogyasszanak alkoholt. A kórház gyógyszertárában is hangolódnak az év utolsó napjára, minden általánosságban használatos, életmentő alapgyógyszert beszereztek a patikába. 

Egy átlagos 24 órás szolgálatban körülbelül 120 feladatot végeznek el a mentősök Békés megyében. Az Országos Mentőszolgálat Dél-Alföldi Regionális Mentőszervezetnél összesen 38 mentőautót követnek nyomon az irányítók.

A két ünnep között a feladatok száma nem emelkedik jelentős mértékben, azonban a karácsonyi és a szilveszteri időszak megterhelő a mentőszolgálat szempontjából.  

Szilveszterkor este tíz óra és hajnal négy óra között az átlagos hívások négy-ötszöröse szokott beérkezni – mondta el Kárász László, az Országos Mentőszolgálat Dél-Alföldi Regionális Mentőszervezet vezető mentőtisztje. Éppen emiatt megerősített szolgálattal készülnek, ami azt jelenti, hogy 3 helyett 4 autó teljesít majd az év utolsó napján, valamint a mentésirányításban plusz egy fő is szolgálatot teljesít. 

- Fokozott odafigyelést szeretnénk kérni az alkoholfogyasztással kapcsolatban. A túlzott alkoholfogyasztásnak megvannak a következményei és jelei is: fiataloknál, gyerekeknél görcsrohamra kell számolni, ezért a gyerekeknek tilos az alkoholfogyasztás, és kéjük a lakosságot arra, hogyha földön fekvő, magatehetetlen beteget látnak azonnal értesítsék a mentőket, az érkezésükig átjárható légutakat kell biztosítani, és várják meg a mentőket mindenképpen a helyszínen.

A Békés Megyei Központi Kórház Dr. Réthy Pál tagkórház Intézeti Gyógyszertárban az alapgyógyszereken túl az életmentő és ritka gyógyszerek beszerzésére is gondolnak a szakemberek, de a fontos alapgyógyszerek mind rendelkezésre állnak - mondta el Dr. Takács Gézáné, a BMKK Dr. Réthy Pál Tagkórház, Intézeti Gyógyszertár vezető főgyógyszerésze. 

A gyógyszertárak ünnepi nyitva tartását a helyi újságokban és az interneten is megtalálhatják.

FEL