Ostrom: a 450. évfordulóra emlékeztek Gyulán

2016. május 12. 16:48 | Laczkó Viktória

Diákokkal telt meg a gyulai Erkel Ferenc Művelődési Központ nézőtere csütörtök délelőtt. Az előadás, amire érkeztek, sorban a negyedik és egyben az utolsó azon programok között, amelyeket a város szervezett a vár ostromának 450. évfordulójára.

Az iskolások Gyuláról és a környező településről érkeztek dr. Németh Csaba történész előadására, aki a vár ostromának rekord hosszúságú, több mint két hónapig tartó eseményeit időrendi sorrendben mutatta be. A történész elmondta: a magyarok mellett Közép-Európa szinte minden nemzete részt vett a vár védelmében. Optimista becslések szerint 2500-an is lehettek. 

– Közülük mindössze négy tüzér volt, aki az ágyúkat kezelte. Vagyis hiába volt több ágyújuk, mellesleg abból sem volt elég, ha nem volt hozzáértő kezelő személyzet, az legyengítette a várvédők lehetőségeit – mondta dr. Németh Csaba.

A diákoknak nagyon tetszett az előadás.

– Amikor először beültem az első előadásra, úgy éreztem, izgatott voltam, hogy mi vár rám ezeken az előadásokon vagy a kvízen. Úgy érzem, ez felkészít az egyetemi éltre – mondta Csiszér Laura.

A szervezők két kvízjátékot is készítettek a diákoknak, az elsőt márciusban tartották. A felkészüléshez az előadások nyújtottak segítséget, de szakirodalmat is kaptak a fiatalok, illetve a várban is járhattak. Cseresznyés János, az Erkel Ferenc Művelődési Központ történésze elmondta, hogy jól szerepeltek a diákok a teszteken, igaz, nem kérdeztek nehezeket, mert  kérdeztünk nehezeket, mert nem az volt a cél, hogy vizsgáztassák a diákokat, hanem az, hogy megszerettessék velük a történelmet. A kvíz következő fordulója május 17-én lesz, ami kifejezetten az ostrom menetére kérdez majd rá. 

 

További programok »

FEL