Ostorcsapásokkal búcsúztatták az évet Békéscsabán

Tizenhét ostorcsapás búcsúztatta az óévet Békéscsabán. Az első békéscsabai csergetésen csikósok, pásztorok és gulyások, illetve mindazok gyűltek össze, akiknek van igazi karikás ostora.

Ugyan az év utolsó napján szemerkélő eső fogadta a békéscsabaiakat, így is nagyon sokan eljöttek a megyeszékhely, valamint a környék hagyományőrzői közül.

Lehoczki Mátyás igazi gulyás, és Szabadkígyósról érkezett erre az alkalomra.

– Azért véd ez a ruha az esőben, csak ember kell hozzá. Nehéz ez a viselet, van súlya, régen is azt mondták, hogy a suba rekeszti, a szűr szűri, a guba ereszti. A jó gulyás egyébként abból lesz, akinek elég ereje és akarata van, mert aki a jószágot és a magányt nem bírja, az ne álljon pásztornak  – fogalmazott Lehoczki Mátyás.

Az első csabai csergetést a Körös-szögi Csikós Hagyományőrző Egyesület és a Guzsalyas Egyesület hívta életre. Szőke Péter is karikás ostorokat készít és nagyon sok olyan ismerőse van, aki a csikósokkal, a pásztorokkal, és az ő életmódjukkal szimpatizál. A Guzsalyas Egyesület elnöke így kapott kedvet ahhoz, hogy megszervezze ezt a rendezvényt. Ha úgy tapasztalják, hogy van érdeklődés, akkor hagyományt is teremtenének.

Az öltözék mindenképp fontos tartozéka a pásztorok, a csikósok életének, így számos subába, szűrbe, pásztoringbe és bő gatyába öltözött alak jelent meg Békéscsaba főterén.

– Az ostornak főként az állatok terelésében van főszerepe, de ez egy igazi szimbólumnak is számít, hiszen minél díszesebb egy ostor, annál büszkébb a pásztor – tette hozzá Szőke Péter.

Az óesztendőt először tizenhét ostorcsapás búcsúztatták, majd tizennyolccal köszöntötte az újévet a Szent István téren.

 

 

 

Megosztás:

Címke: , , , , , , , , , ,