Országos turnéra indul a szeghalmi Mudfield

2018. február 8. 19:02 | Mikóczy Erika

Egy feltörekvő, sárréti banda a Mudfield zenekar mutatkozott be a 7.Tv Művészbejáró című műsorában. Az együttest sokan még Nightrain néven ismerhetik, de az elmúlt években jelentős változások történtek náluk. Kovácsovics Mátéval, Szabó Dezsővel és Feke Istvánnal Szabó Rita műsorvezető beszélgetett.

 

– Nightrain néven ismerhetnek titeket korábbról, de ma már Mudfieldként működtök. Mit lehet tudni az előzményekről tudni? Hogyan alakult a zenekar, hogyan jutottatok idáig?

 

Kovácsovics Máté: – 2012-ben alakultunk. Nightrain néven három-négy évig működtünk, a névváltásnak az oka igazából az volt, hogy komolyabbra vettük a stílusunkat, komolyabb szövegekkel, komolyabb témákkal dolgozunk. Szerintem a Mudfield név jobban tükrözi azt is, hogy mi honnan valók vagyunk, ennek ugye Sárrét a fordítása. Nem szerettük volna magunkat „égetni” a Nightrain névvel, mert az már nem hozzánk álló dolog. Ez egy Guns N’ Roses szám volt amúgy, és az elején javarészt feldolgozásokat játszottunk. A Mudfield ma már csak saját dalokra épül.

 

– Mi volt a váltás oka? Említetted azt, hogy szeretettek volna egy kicsit komolyabbak lenni. Ha jól értettem a szavaidból, akkor kezdetben még  hobbiként indult ez az egész.

 

Kovácsovics Máté: – Azért is lett komolyabb ez a dolog, mert idősödtünk. A Nightraint még 16 évesen alapítottuk, én, Isi, meg Hangya Zoli, az előző basszusgitárosunk. A dobosunk, Balázs Loránd 15 éves volt akkor. Ahogy telt az idő, komolyabb lett az ízlésünk. Nem szerettünk volna olyan zenekar lenni, aki csak mások dalaiból él, mások dalait játssza, inkább szerettük volna a saját gondolatainkat megfogalmazni.

 

– Hogyan áll össze a zenekar? Hárman vagytok itt, de több tagból áll az együttes.

 

Feke István: – Úgy kezdtük a zenekart még 2012-ben, hogy mi voltunk ketten, Hangya Zoli, aki akkoriban az osztálytársunk volt, és Balázs Lóri, aki egy évvel alattunk járt. Az első koncert után, ami márciusban volt a Stone Clubban Szeghalmon, úgy döntöttünk, hogy a teltebb hangzás érdekében kellene még egy szólógitáros. Az egyik osztálytársunk, aki körösladányi volt, ő jóban volt akkoriban Szegedi Marcival, így ráesett a választás. Átjött hozzánk, próbáltunk egyet, és egyből egy húron pendültünk.

 

– Dezső, te hogyan jöttél képbe?

 

 

Szabó Dezső Péter: Amikor megjelent a Mudfield legelső EP-je, engem akkor kerestek meg a srácok. Közvetlenül azután, hogy végeztek a stúdiófelvételekkel. Először, mint beugróst kerestek fel. Talán azért is gondoltak rám, mert elég régóta közeli kapcsolatban voltunk egymással. Egy másik zenekar által gyakran egyfelé vitt az utunk.

 

Kovácsovics Máté: – Azt azért tegyük hozzá, hogy a Hangya Zoli sajnos már nem ért rá annyira ezzel a zenekarral foglalkozni, hogy koncerteket is tudjon vállalni velünk. Így jött képbe Dezső.

 

Szabó Dezső Péter: – 2016 májusában volt Szeghalmon egy majális koncert, akkor kerestek fel a srácok. Volt körülbelül négy napom megtanulni a számokat. Munka után minden éjszakámat azzal töltöttem. Aztán körülbelül fél éven keresztül én abban a tudatban voltam, hogy beugrós szerepkörben vagyok. Aztán egyszer megkérdeztem a srácoktól, hogy mégis meddig leszek beugrós pozícióban. Végül amellett döntöttünk, hogy velem képzelnék el a jövőt.

 

– Milyen zenei stílust képviseltek?

 

Kovácsovics Máté: – Az elképzelésünk már az elején is az volt, hogy dallamos rockzenét játszunk. Fülbemászó dalokat szeretnénk játszani, és szerintem eddig még ez sikerült. Ha így be kell határolni, akkor azt mondanám, hogy dallamos rockzene, egy kicsit benne van a metálos világ is, de ugyanúgy benne van nagyon minimális szinten a popzene, akár a fülbemászóság miatt. A régebbi dalainkra visszatekintve van benne akár latinos beütés is. Mostanra stabilnak nevezhetem ezt a dallamos rockzenét fülbemászó témákkal.

 

Szabó Dezső Péter: Most már szerintem jóval inkább ez a keményebb rock, és ez az enyhén metálosabb beütés, ami mi vagyunk.

 

– Szerintetek ez jobban „eladható”? Tehát ezt a dallamosabb rockot a közönség jobban szereti?

 

Feke István: – Persze, szerintem teljes mértékben így van. Azért is lett szerintem a két új dalunk sikeresebb. Rengeteg visszajelzést is kapunk, hogy mennyire tetszik mindenkinek, biztos emiatt is van ez.

 

– Hogyan készülnek a dalok?

 

Kovácsovics Máté: Ez nagyon változó nálunk. Mindenkinek van saját kis ötlete. Aztán hogyha próbálunk, és ha Isten is úgy akarja, általában heti egyszer minimum, akkor azokat összemossuk. Ha Dezső vagy Marci, a másik gitárosunk vagy én hozunk gitáron egy témát, akkor próbán megpróbáljuk azt addig művelni, hogy király legyen. Viszont a szövegeket általában mindig én írom. Jobban szeretem a szövegeket, hogyha én írom, mert van egyfajta világom, amit szerintem jól tudok így előadni.

 

– Fiúk, ti mit szóltok ahhoz, hogy túl sok beleszólásotok nincs a szövegekbe?

 

Kovácsovics Máté: Ez nem igaz. Beleszólhat amúgy bárki, csak általában, ha már t tudok egy dalról, a készítés folyamatáról, akkor nekem már egyből kattan valami az agyamba, hogy erről már tudom is azt, hogy mi lesz a témája, miről fog szólni. Nekem ez így egyszerűbb.

 

– Akkor ehhez ti jól tudtok alkalmazkodni.

 

Szabó Dezső Péter: – Abszolút. Én nem régóta vagyok a zenekarban, így nem nagyon volt még részem a közös zenealkotásban, de már természetesen írtunk együtt dalokat.

 

Kovácsovics Máté: – Demokrácia van amúgy.

 

Szabó Dezső Péter: – Így van, demokrácia van. Ennél azért kicsit összetettebb a dolog. Tehát Máté nagyon ügyes gitáros, és neki is vannak témái, amiket meg szokott mutatni nekünk. Mindenki igyekszik valamit hozzátenni, és csak együtt tudjuk ezt formálni. Nekem nagyon sok dalötletem van. Eredetileg nem basszusgitáros lennék, hanem gitáros, és ezáltal nekem mindig voltak és vannak is témaötleteim, amiket mindig mutatok srácoknak, aztán közösen összedobjuk. Végül Máté szokta megkoronázni ezt egy jó szöveggel.

 

– Csak magyar nyelvű számaitok vannak, vagy más nyelven is készülnek dalok?

 

Feke István: – Készülnek angolul is. Az első Mudfield EP-n főleg angol számok vannak. De most már rájöttünk, hogy Magyarországon jobban a magyar szöveggel lehet érvényesülni. Mivel elsősorban ez a célunk, hogy Magyarországon legyünk ismertek, ezért magyarul énekelünk.

 

– 2018 új lehetőséget kínált számotokra. Januártól májusig egy tizenhárom állomásos országos turnéra indultok. Hogyan jött ez? Mit lehet ennek a részleteiről tudni?

 

Kovácsovics Máté: – Úgy történt, hogy felvettük két új dalunkat, a „Gyalog”-ot, és a „Nem kell”-t. A „Nem kell”-re sikerült összedobnunk egy nagyon király videoklipet, amit Pozojevich Miklós készített nekünk. Ezt a klipet nagyon sok helyre elküldözgettem. Átdobtam e-mailekre, vagy facebook oldalakra, ismerősöknek. Ezáltal nagyon sok helyre eljutott, és a „Nem kell” videoklipje után kaptunk is konkrét lemezszerződési ajánlatokat.

 

– Többet is?

 

Kovácsovics Máté: – Konkrétan négyet.

 

– Az azért elég szép. Akkor lehetett miből szemezgetni.

 

Kovácsovics Máté: – Lehetett, igen. Aztán végül eljutottunk odáig, hogy kiválasztottunk a négy közül a legmegfelelőbb ajánlatot.

 

– Milyen szempontok alapján választottátok ki? Mi volt fontos a számotokra?

 

Kovácsovics Máté: – A legfontosabb az volt, hogy akivel később le is szerződtünk (Szarka József), ő konkréten a válasz emailjében le is írta, hogy meg akar minket hallgatni élőben. Csak írjuk le a dátumokat, hogy mikor jöhet el. Úgy voltam vele, hogy jaj de jó, hogy meghallgat minket valaki, és nem nekünk kell felmenni Budapestre. Amúgy java része budapesti ezeknek a dolgoknak. Aztán úgy voltunk vele, hogy először hallgassuk meg Szarka József ajánlatát, ráadásul ő volt az, aki főleg rockzenével foglalkozik.

 

– Hogyan készültök az országjáró turnéra? Izgultok? Esetleg jelent-e ez plusz munkát számotokra?

 

Szabó Dezső Péter: – Mindenképpen jelent plusz felkészülést. Igyekszünk a lehető legtöbbet összeülni, és gyakorolni. Nagyon örülünk mindannyian a lehetőségnek, és én nem izgulok.

 

Kovácsovics Máté: – Én sem.

 

Feke István: Bennem azért van egy kis izgatottság, mert egy másabb közeg lesz, mint ahol eddig felléptünk, vagy koncerteztünk. Meg kevesebbet is kellene hibázni a koncerteken.

 

Kovácsovics Máté: – Hozzátehetjük, hogy először megyünk a Dunántúlra játszani, azt nem tudom konkrétan, hogy hány dunántúli helyszín lesz.

 

– Mik a tervek? Szeretnétek itthon vagy esetleg külföldön befutni, népszerűnek lenni, komolyan foglalkozni az együttessel?

 

Kovácsovics Máté: – Most az a tervünk, hogy ezek a koncertek lemenjenek tavasszal. A fő célunk pedig az, hogy őszre megcsináljuk a tízdalos bemutatkozó nagylemezünket. Amiről annyit elmondhatok, hogy a két dal, amit mostanában hallhatott tőlünk a közönség, az rajta lesz. Nyolc új dalt kell írnunk erre az anyagra. Ez most a legfontosabb cél, ami előttünk áll. Ezután gondolkodhatunk azon, hogyan tovább. Ha ez az anyag már a kiadónál lesz, megjelenik különböző platformokon, utána már komolyabban beszélhetünk arról, hogy mik a terveink vele.

 

– Mi a helyzet a közönséggel? Milyen visszajelzéseket kaptok? Esetleg van-e már egy olyan tábor, aki követ benneteket koncertek során?

 

Szabó Dezső Péter: – Teljesen pozitív visszajelzéseket kapunk ezzel kapcsolatban. Akár amikor ott vagyunk az adott helyszínen, ahol koncertezünk, vagy szimplán az utcán sétálva is leszólítanak az emberek. Én nagyon örülök ennek. Volt olyan, hogy például dolgoztam, és miután végeztem a munkával, odajött egy anyuka meg egy srác, hogy hú, voltunk a koncerteteken, Békéscsabán, meg itt is szoktunk menni. Tehát szoktak minket követni, és elkísérnek különböző helyszínekre, ami nagyon jólesik. Örülök neki, hogy ilyen pozitív visszajelzések vannak.

 

Kovácsovics Máté: Nemcsak a fiataloktól kapjuk ezt. Mindenféle korosztálytól. Ez abszolút pozitív dolog.

 

– Hogyan találnak meg benneteket a rajongók vagy a szervezők? Most, hogy egy kicsit jobban is megismerhetnek, népszerűbbé váltok, lehet felkeltitek egyesek érdeklődését. Említetted is, hogy több platformon tervezitek a jövőben a megjelenést. Melyek ezek a platformok?

 

Kovácsovics Máté: – Azáltal, hogy megkaptuk ezt a lemezszerződést a Keytracks Hungary-től, a digitális platformokon már elérhetők leszünk. Gondolok én ezekre a zeneszolgáltató oldalak, mint a Spotify, iTunes, Deezer és hasonló szolgáltatókra. Illetve az alaphelyeken is a közösségi oldalakon, video-megosztó portálokon. Mindenhol igyekszünk ott vagyunk.

 

– Mit jelent számotokra az, hogy szeghalmiak vagytok. Egy kisebb Békés megyei településről jöttök, és úgy néz ki, hogy lassan befuttok? Hogyan élitek meg ezt?

 

Szabó Dezső Péter: – Elég érdekes, hogy mondhatni a szürke mindennapokból egyik pillanatról a másikra folyamatosan kezd minden átalakulni. Például az is, ahogy említettem, hogy leszólítanak az emberek. Volt olyan, hogy bementem a boltba, és láttam pénztárost, hogy olyan furcsán viselkedik. Aztán miután kifizettem a kis reggelimet, végül csak megszólított, hogy láttuk a klipet, meg hallgatjuk a zenéteket. Nagyon jó, annyira tetszik.

 

Kovácsovics Máté: Nekem pedig mondta valaki az egyik kisboltban, hogy szóljak már a srácoknak, hogy kéne autogram, mert a kisfia vagy kislánya nagyon szeretné, el szeretne dicsekedni az osztálytársainak, hogy neki van ilyenje. Ez azért furcsa, mert kisvárosban lakunk, kis közösségben. Mindenki ismer mindenkit. És eddig nem foglalkoztak így velünk, csak egy bizonyos közösség. A rockzenét hallgató közönség, a zeneszeretők közönsége. Most pedig ez a kör kicsit kitágult, aztán reméljük, hogy minél nagyobbra fog tágulni még.

 

További programok »

Itthon

Gasztro ide üss! – folytatódik a BMC gasztropályázata

A Békéscsabai Médiacentrum gasztronómiai pályázatot hirdetett VAN SÜTNIVALÓNK címmel. A feladat egy otthoni recept elkészítése, amelyet fotón is meg kell örökíteni. A nyertesek értékes ajándékcsomagot kapnak. A kezdeményezéshez több Békés megyei vállalkozás is csatlakozott.
16:24
FEL