A Slerosis Multiplexben szenvedő betegek mindennapjait ismerhették meg Gyulán

2019. szeptember 7. 16:35 | Sipos Gábor

Gyula lett a Sclerosis Multiplex (SM) "fővárosa", vallják a magyar és a megyei SM betegekkel foglalkozó szervezetek. Szombaton Országos SM napot tartottak a fürdővárosban.

Magyarországon becsült adatok alapján 6-8 ezer SM beteget tartanak nyílván, de ezeknek az embereknek csak egy része fordul civil szervezetekhez. A megyei SM betegeket támogató szerveződés komoly tradícióval rendelkezik, 30 éve alakult meg. Öt évvel később a klub egyesületté alakult és azóta is az egyik legaktívabb az SM civil szervezetek közül. Szombaton délelőtt szakmai előadásokkal és fellépőkkel tartották meg az Országos Sclerosis Multiplex napot Gyulán.

– Az a rendezvény fő küldetése, hogy az SM betegekről halljanak azok a kívülállók, családtagok, lakosok, akik nem tudják, hogy mi a Sclerosis Multiplex betegség, hiszen azt nagyon sok előítélet övezi. Ennek a betegségnek olyan tünet-együttesei vannak, amelyek összetéveszthetőek bármely káros szenvedéllyel élő ember tüneteivel – mondta Herczegné Szabó Marianna. A Békés Megyei Sclerosis Multiplexes Emberek Közhasznú Szervezetének elnöke kiemelte, hogy nagy segítségükre van az a 110 önkéntes, akik szabadidejükben végeznek segítő tevékenységet. A civil szervezeten belül az ő munkájuk tette lehetővé azt, hogy Békés megyében 21 településen mintegy 300, Gyulán 24 SM beteg házi ápolását segítsék.

Az autoimmun betegségben szenvedők sok esetben nem tudnak járni, nem mozognak a végtagjaik vagy elveszítik a látásukat a betegség aktív szakaszában. A gyógyíthatatlan betegség tüneteit csak enyhíteni lehet, megszüntetni egyelőre nem tudják.

Ezen az alkalmon díjazták az országos SM fotópályázat legjobbjait is, emellett az érdeklődők több ismeretterjesztő előadást hallhattak a betegségről.

További programok »

FEL