Országos konferenciát tartottak Gyulán az idősbarát önkormányzatoknak

Első alkalommal rendezték meg Gyulán az Idősbarát Önkormányzatok Országos Konferenciáját. Első alkalommal rendezték meg Gyulán az Idősbarát Önkormányzatok Országos Konferenciáját. A szakmai előadásokon idősügyi kérdésekkel, aktuális témákkal foglalkoztak az előadók.

Gyula városa öt évvel ezelőtt nyerte el az idős barát önkormányzat címet. A település polgármestere, Görgényi Ernő köszöntőjében elmondta: az utóbbi években nem csak az idősellátás, de a szolgáltatások köre is nagy mértékben fejlődött. Kiemelte, hogy jelenleg a városban közel hétszázan veszik igénybe a házi segítségnyújtást.

– Jelenleg 12 telephelyen működik időseket ellátó intézmény Gyulán, ebből kilenc a nappali ellátást biztosító idősek klubja, melyek a házi segítségnyújtás és az étkeztetés bázisául szolgálnak. Sokrétű gondoskodással igyekszünk otthonossá tenni Gyula városát időskorú polgáraink számára – fogalmazott a rendezvényen a városvezető.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Idősügyi és Nyugdíjbiztosítási főosztályvezetője, Hulák Zsuzsanna előadásában arról beszélt, hogy megnövekedett a várható élettartam. Hangsúlyozta: sokat kell tenni azért, hogy egészségben töltsék el az idősek ezeket az éveket. Mint mondta, erről sokszor, sok helyen szó esik, de arról már kevesebb,  hogy hogyan lehet olyan programokat kiválasztani, amelyek tartalommal töltik meg ezt az időszakot.

– Mindannyian mást hoztunk magunkkal aktív életünkből. Más tudást, más érdeklődést, más hobbikat. A kis közösségek varázsa abban van, hogy ezeket a különbözőségeket össze tudja hangolni. Idős korban tapasztaljuk meg azt, hogy valaki új érdeklődési körre talál, adott esetben beiratkozunk valamilyen tanfolyamra – fogalmazott a főosztályvezető.

Gyula városa kiemelt figyelmet fordít például a rendszeres sportra. Ebben nyújtott kimagasló edzői tevékenységért a helyi senior Európa bajnok atlétát, Kovács Istvánt is elismerték a konferencián.

A rendezvény további részében az idősügyben tevékenykedő szakemberek tartottak előadásokat az idős korról, az önkéntesség szerepéről és a generációs kapcsolatokról.

Megosztás:

Címke: , , ,