Országos és regionális kitüntetések Mentők napja alkalmából

2022. június 16. 11:55 | behir.hu

Budapesten jött létre 135 éve az első önkéntes mentőegyesület, majd 1948-ban hozták létre a ma is működő szervezetet, az Országos Mentőszolgálatot. Békés megye az Országos Mentőszolgálat indulásakor 4 mentőállomással rendelkezett, mára már 12 működik, valamint egy mentési pont is segíti a területi ellátást, mindösszesen 38 mentőegységgel.

A Mentők Napjához kötődően több országos és regionális díjban, kitüntetésben is részesültek Békés megyei mentősök. A Szegeden megtartott Országos Mentőszolgálat Dél-alföldi Regionális Mentők Napi ünnepségére a Békés Megyei Önkormányzat is meghívást kapott, ahol nem csak a mentősök díjait adták át, hanem a megtisztelő Dél-alföld Mentéséért Díjat is átvehette az önkormányzat nevében Szebellédi Zoltán alelnök. A rendezvény megszervezéséhez 400 000 forint támogatást biztosított a megyei önkormányzat.

 

Fotó: Békés Megyei Önkormányzat

– Vannak olyan hivatások, amelyek fizikálisan és mentálisan is nagy megterhelést jelentenek az abban szolgálatot teljesítők számára. Ilyen a mentősök hivatása is, amelyre különösen is ráirányította a figyelmet az elmúlt két évben a világjárvány. Nagy megbecsülést érdemeltek ki az egészségügyi dolgozók, köztük a mentősök is ebben az időszakban. Nagy-nagy köszönet illeti őket! Ezért is fordított nagy figyelmet, adott külön támogatást ebben az időszakban is a megyei mentőszolgálati helyek fejlesztésére a Békés Megyei Önkormányzat – fogalmazott Szebellédi Zoltán. 

Idén az Országos Mentőszolgálat központi ünnepségén Főigazgatói Dicséretet kapott a Békés Megyei Betegszállítás Irányító Csoport, akik hosszabb időn keresztül bizonyították elhivatottságukat, elkötelezettségüket az OMSZ iránt. Iránytű Díjban részesült Gyomaendrőd mentőállomásán dolgozó Jenei Elek mentőtechnikus. Ez utóbbi elismerésben elsősorban azon fiatal, 35. életévét be nem töltött OMSZ munkavállaló részesíthető, aki elismerésre méltó munkájával, példamutató teljesítményével és közösségért végzett tevékenységével a többi OMSZ munkavállaló – különösen a fiatal munkavállalók – példaképévé válhat, vagy feladatellátása során olyan magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy az OMSZ társadalmi megítélését pozitívan befolyásolja, a fiatal generációk szimpátiáját erősítse.

A szegedi ünnepségen Regionális Igazgatói Dicséretben részesült 37 mentős szolgálatot teljesítő munkatárs – vannak köztük mentőtisztek, mentőápolók, mentőtechnikusok, gépkocsivezetők is –, akik megérdemlik, hogy név szerint is megemlítsük őket: Bari Bertalan, Bozó Zoltán Pálné, Fodor Tibor, Gombár Zsolt, Hajdú Bálint, Hangya Balázs, Horváth Viktor, Bertalan Sándor, Kapus László, Karkó Dávid, Kerti Sándor, Kis-Pál József, Kovács László János, Kovács Tamás, Körömi János Gézáné, Ladányi Tibor, Ladnyik Anita Etelka, Leel-Őssy Ferenc, Légrádi Tünde, Lipován Mihály, Major Csaba, Malya Zoltán, Mészáros László, Misúr Csaba, Móga Zoltán, Óré Gábor, Ótott Zsolt József, Papp István, Pócsi Béla, Polónyi Csaba, Schneider László, Szabó Mihály László, Székely Lóránd, Tar István, Turbucz Gábor, Udvarnoki János és Vig Attila.

A Békés Megyei Önkormányzat is köszönetét fejezi ki embert próbáló, állhatatos szolgálatukért, a továbbiakhoz erőt, egészséget kíván!

 

Forrás: Békés Megyei Önkormányzat

 

További programok »

FEL