Országhódító úton a DIOO

Egyre több óvodában használják az okosjátékot

A DIOO, azaz a Digitális Okosjáték Óvodásoknak teljes egészében magyar fejlesztésű, billentyűzet és egér nélkül irányítható program, amelyben a feladatokat hangutasítások alapján kapják a gyerekek.

A Magyarország északi határa mentén húzódó Komárom, az „erődök városa” csaknem húszezer fős lakosságú kulturális, idegenforgalmi, és kereskedelmi központ a Duna jobb partján. Nem csoda hát, hogy már a legifjabb generációnál kezdődően gondolnak, városuk, és a benne élők jövőjére, versenyképességükre. Az intézményvezető, Koppánné Molnár Mónika jó ideje, hogy a Komáromi Napsugár Óvodában is fontosnak tartaná a DIOO képességfejlesztő eszköz telepítését, használatát. A korral lépést tartva, igen nagy jelentőséget tulajdonít a digitális írástudás megalapozásának, a gyerekek fejlesztésének, úgy, hogy közben objektív adatok, statisztikák támasszák alá a fejlődésük állomásait.

Elhatározásának köszönhető, hogy a helyi és a térségi óvodák vezetői, óvodapedagógusai részvételével sor került február 14-én a római-kori szarkofágokkal tarkított Szabadság téren található rendezvényközpontban a DIOO bemutatójára, ahol a helyi televízió mellett Komárom önkormányzata is képviseltette magát. Az eseményen Pokornyiné Pintér Ildikó is jelen volt, aki gyógypedagógusként valósággal beleszeretett a DIOO-ba, és elmondása szerint nagyon hasznosnak tartaná a használatát a munkája során is.

Marci és Beni, a két óvodás már az előadás kezdete előtt megérintette-megszerette az DIOO-t. A kisfiúkat mágnesként vonzotta az eszköz, és ahogy hozzáértek, szívük szerint el sem engedték volna többé a varázslatos mesevilágot feltáró játékokat. A gyerekek, akik először találkoztak az eszközzel, elképesztő tudásukról tettek tanúbizonyságot, a feladatokat egymás után sikerrel oldották meg. Az előadást követően a fejlesztő biztatta a közönséget, hogy kérdezzenek bátran, s az első, s egyben a legfontosabb kérdést a kis Marci tette fel: „az oviban mikor fogunk ezzel játszani?” 

Öröm látni, hogy országszerte egyre nagyobb érdeklődés övezi a DIOO-t; egyre több óvodapedagógus és szülő viseli a szívén a legkisebbek sikeres fejlődését, jövőbeni versenyképességét. A gyerekek egy idő után saját útjaikat járják majd, s a mi feladatunk az, hogy a helyes út irányába tereljük őket, amíg tehetjük. És hogy mikor játszhatnak a komáromi gyerekek a DIOO-val az óvodában? Hát… szívből reméljük az egész csapat nevében, hogy minél hamarabb!

 

Békéscsabán is, lassan egy éve

A békéscsabai Lencsési Óvodában 2016 tavaszától kezdtek el ismerkedni a Digitális OkosJáték Óvodásoknak elnevezésű képességfejlesztővel az óvodapedagógusok és a gyerekek. A három hónapos tesztidőszak során olyan fejlődés volt tapasztalható az óvodásokon, hogy a fenntartó minden intézménybe szükségesnek tartotta az eszköz telepítését, így már az egész városban a DIOO segítségével játszik és tanul a legifjabb generáció.

Korábbi cikkeink az okoseszközről erre a linkre kattintva találhatóak.

Megosztás:

Címke: ,