Orosházi férfiak nyálából kutatják a múltat

2021. szeptember 2. 11:19 | behir.hu

Elsősorban tősgyökeres-, zombai felmenőkkel rendelkező-, háború után betelepített- vagy a korábban embertani vizsgálatokban részt vett ősökkel rendelkező, orosházi férfi leszármazottakat keresnek a kutatók.

Az orosházi Nagy Gyula Területi Múzeum a Molekuláris Antropológiai Kutatócsoporttal együttműködve olyan orosházi és környékbeli férfi önkénteseket keres, akik nyálminta adásával segítenék azt a genetikai kutatást, mely az apai leszármazási vonalakat keresi mind ásatásból származó csontanyagon, mind ma élő embereken.

– A férfiak örökítő anyagában olyan jellegzetességeket keresünk, amelyek kialakulását a tudomány egy-egy adott földrajzi helyhez vagy népcsoporthoz köti (pl. Urál előtere, Észak-Európa, honfoglalók, vikingek, stb.) – fogalmaz Balázs János egyetemi adjunktus, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Embertani Tanszékének tudományos munkatársa.

Az antropológus szakember kiemelte, a kutatást nagyban segítené, ha olyan férfiak is jelentkeznének:

  • akik úgy tudják, hogy tősgyökeres orosháziak, esetleg zombai felmenőkkel;
  • akik családját szervezetten betelepítették;
  • akiknek valamelyik rokona szerepel az Orosháza jelesei könyvben vagy más helytörténeti kiadványban;
  • akiknek férfi rokona részt vett az Orosháza története című monográfiához készült embertani vizsgálatokban.

A szakirodalom szerint tősgyökeresnek és gyakorinak az alábbi családnevek számítanak Orosházán: Ádász, Ágoston, Baranyai, Bánki Horváth, Benkő,  Birkás, Csizmadia, Dér, Fazekas, Gabnai, Horváth, Jankó, Juhász, Káposzta, Kiss, Lénárt, Mihalecz, Nagy, Németh, Papp, Pataki, Paulovocs, Pusztai, Rajki, Ravasz, Sándor, Sinkó, Szabó, Szalai, Szemenyei, Tobak, Tóth, Varga, Vági, Zsiga.

Az orosházi múzeum igazgatója hozzátette, a tudományos munka mellett sokféle szempontból is érdekes lehet a kutatás akár a mintaadók számára is.

– Amellett, hogy megtudhatjuk, honnan származnak őseink, a családfakutatásban is előrelépést jelenthet. Azoknak, akik eddig nem foglalkoztak ilyesmivel, sok új információt adhat, akik viszont már korábban is kutatták családfájukat, megerősítést kaphatnak eddigi munkájukhoz. Egy ilyen kutatás mindenki számára előnyt jelenthet, hiszen többet tudhatunk meg eredetünkről, őseinkről – mondja Jozó Tamásné.

A mintaadás fájdalom és kényelmetlenség nélküli, kontaktust nem igényel, semmiféle COVID-kockázatot nem hordoz.

 

Jelentkezés, részletes tájékoztatás 2021. szeptember 20-ig az alábbi elérhetőségeken:

  • Balázs János antropológus (email: balazs.janos@szte.hu)
  • személyesen a Nagy Gyula Területi Múzeumban (5900 Orosháza, Dózsa György utca 5.

További programok »

Itthon

Adventi hangulattal készül a gyulai Almásy-kastély

Karácsonyi varázskastély címmel hirdetett adventi programsorozatot a gyulai Almásy-kastély. Az intézmény december 2. és január 7. között szombatonként adventi vásárral, kézműves ajándékműhellyel, valamint ünnepi installációkkal várja a látogatókat.
17:04
FEL