Őrizetben a hamis autódiagnosztikával kereskedő férfi

2019. január 30. 16:32 | behir

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozói a NAV által felkért járási hivatalok, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, és a Járműipari Forgalmazók Szellemi Tulajdon-védelmi Szakmai Egyesületének (JAF) munkatársaival közös akciót tartottak.  Szinte minden megyében foglaltak le hamis autódiagnosztikai szoftvereket, de néhány helyszínről AdBlue emulátorok is előkerültek.

 

Egy dél-alföldi férfi bárki által hozzáférhető, internetes hirdetésekben árulta eszközeit, szoftvereit. A nála tartott razziában a pénzügyi nyomozók laptopon, külső winchestereken, pendrive-kon, dvd-ken is találtak hamis autódiagnosztikai szoftvereket. A helyszínen interface-ket, kilométeróra-kalibrálót és AdBlue emulátorokat, valamint hatmillió forint készpénzt is lefoglaltak.  Az országos akcióban nemcsak a hirdetőnél, hanem a vevők lakásán – autószerelőknél, telephelyeken, magánlakásokon - is kutattak a nyomozók.

 

A hamis autódiagnosztikai szoftverek a gyártó engedélye és tudomása nélkül készültek, illegálisan kerültek forgalomba. Ha ezeket a berendezéseket a gépjárművek fedélzeti számítógépéhez csatlakoztatják, segítségével kiolvashatják, és ezen túlmenően törölhetik is a hibakódokat, vezérlők aktiválását, valamint programozásokat lehet rajtuk keresztül elvégezni. Mivel a szoftverek nem a gyártótól erednek, az elvégzett módosítások vagy javítások szakszerűsége, pontossága egyáltalán nem garantált. Az eszköz használata nemcsak a legális termékek kereskedőit rövidíti meg, károkat okozhat az autó megbízható működésében, és így akár a járműben utazókat is veszélyeztetheti.

 

A nyomozók AdBlue emulátorok értékesítésére és használatára utaló nyomokat is találtak. A közepes és nagyteljesítményű, dízel üzemű járművek esetében AdBlue folyadékot kell használni, mely elősegíti a kevesebb károsanyag-kibocsátást. Ha ez a folyadék elfogy a járműből, akkor a menetteljesítmény először lecsökken, majd a gépkocsi leáll, és után kell tölteni. Az illegálisan forgalomba került emulátorok használatával éppen ezt a környezetkímélő rendszert kerülik meg. Ha kifogy a folyadék, akkor sem áll meg a jármű. A pénzügyi nyomozók, a NAV által felkért járási hivatalok és a minisztérium munkatársai az ország több pontján vizsgáltak kamionokat az emulátorok használatának gyanúja miatt. Ehhez kapcsolódóan környezetkárosítás bűntett gyanúja merülhet fel. Az ellenőrzés alapján az érintett járműveket további vizsgálat érdekében műszaki vizsgálatra rendelték be.

 

Az interneten kereskedő férfit szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki és őrizetbe vették. A vizsgálatok folytatódnak. 

Forrás: Nemzeti Adó- és Vámhivatal

 

További programok »

Itthon

Két Békés megyei fürdő vesz részt a Strandok éjszakáján

Július 26-án tartják a Strandok éjszakáját, a 10. évét ünneplő rendezvényhez idén több mint 40 fürdő csatlakozott országszerte – mondta el a szentendrei V-8 Uszoda és Szabadidő Központban tartott keddi sajtótájékoztatón Boros László Attila, a Magyar Fürdőszövetség elnöke.
2019. július 16. 16:05
FEL