Orbán Viktor: Meghosszabbítjuk a kijárási korlátozást

2020. április 9. 17:02 | Papp Ádám Sándor

Csütörtök délután jelentette be közösségi oldalán Orbán Viktor miniszterelnök azokat a lépéseket, amelyek a koronavírus-járvány elleni védekezésben a húsvéti ünnepek előtt szükségesek.

Március 28-ától van érvényben a kijárási korlátozás, amelynek határideje egészen pontosan április 11-én, szombaton jár le – kezdte videóüzenetét a miniszterelnök.

– Döntenünk kell, mi legyen, folytassuk-e, s ha igen, hogyan? Ráadásul mindannyian a családunkkal a húsvétra készülünk, amely különös körültekintést igényel. Meghallgattuk a polgármestereket, kikértük a rendőrök véleményét, beszéltünk járványügyi szakemberekkel és a tudósok véleményét is összegyűjtöttük – szögezte le a miniszterelnök.

Orbán Viktor elmondta, hogy a megkérdezettek egybehangzóan azt állították, hogy az eddigi korlátozások értelmesek és sikeresek voltak. Hangsúlyozta: az intézkedések lelassították a járvány terjedését.

– Ennek fényében a következő döntéseket hoztuk. A kijárási korlátozás időtartamát meghosszabbítjuk határozatlan ideig, és hetente mérlegelünk, döntünk az esetleges további hosszabbításokról. Döntöttünk arról, hogy egy speciális lehetőséget, külön jogosítványt adunk a polgármestereknek. Hétfő 24 óráig, tehát húsvét idejére, a saját településükre nézve további speciális, szigorító szabályokat alkothatnak meg és vezethetnek be – emelte ki Magyarország miniszterelnöke.

Orbán Viktor továbbá kérte az állampolgárokat, hogy a korlátozó szabályokat tartsák be. Felhívta a figyelmet arra, hogy mindenki kerülje a csoportos összejöveteleket, tartsák be a szükséges távolságot a közterületeken és fokozottan figyeljenek az idősekre.

FEL