Orbán Viktor: 5 százalékos marad a lakásépítés áfája

2020. október 7. 21:06 | D. Nagy Bence

A miniszterelnök szerda este a Hír Tv-n összegete a reggeli kormányülésen megvitatott témákat.

Orbán Viktor miniszterelnök szerda este, a Hír Tv Magyarország élőben című műsorában számolt be a kormányülésen elhangzottakról. A járványhelyzettel kapcsolatban elmondta, hogy az operatív törzs folyamatos jelentései mentén a legfontosabb kérdésnek most a kórházi ágyak biztosítását tartja.

– Ha legrosszabb esetben 200 ezer egyidejűleg fertőzött személyről beszélünk, ahhoz 16 ezer kórházi ágyra, valamint 800-1000 lélegeztető gépre van szükség – mondta el a miniszterelnök. Hozzátette, hogy bár a vírus felszállóágban van, de nem kell műtéteket halasztani emiatt. Amíg a tavaszi első hullám során a szakértők csak egy-másfél hétre láthattak előre, addig most akár három hétre is.

Orbán Viktor elmondta, hogy kórházakkal kapcsolatban többlépcsős rendszert alakítottak ki, melyben az elő lépcsőt a koronavírussal fertőzött betegek közvetlen kezelése jelenti.

– Az országnak működnie kell! Tavasszal az összefogás önbizalmat adott mind a lakosságnak, mind a kormánynak. A cél az, hogy ne kelljen leállítani az országot – a kormányfő ezt már a gazdasággal kapcsolatban emelte ki. Mint mondta, lesznek újabb adókönnyítések, valamint gazdaságélénkítés is. Az otthonteremtéssel kapcsolatban Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter előterjesztését el is fogadták. Ennek értelmében 2022. december 31-ig 5 százalékos marad az új lakás építésének áfája.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy törvénymódosításokra is készülnek, különös tekintetttel az adóeljárási szabályok könnyítése, a bürokrácia csökkentése kapcsán.

Az orvosok jövőre induló, többlépcsős béremelésével kapcsolatban felmerült a kérdés, hogy miért ebben a nehéz gazdasági helyzetben döntöttek az emelés mellett. 

Amíg nincs vakcina, nincs szabadulás, tehát 7-8 további hónapról beszélünk. Eközben az orvosok emberfeletti munkát végeznek. Mikor emeljünk, ha nem most? – összegezte a miniszterelnök. Hangsúlyozta, hogy Magyarország az első hullám alatt a legjobban védekező nemzetek közé tartozott, ez pedig többek között a magyar orvosok világszínvonalú munkájának volt köszönhető.

A kormányfő kiemelte, hogy bár a béremelés önmagában valószínűsítetően nem elég az orvosok "külföldre szipkázása" ellen, de szerinte a bér önmagában nem dönti el a távozás-maradás kérdését. Mint mondta, fontosabb szempontnak tartja a jó kórházi környezetet és a tisztességes szakmai előmenetel feltételeit. Orbán Viktor a béremelés államkincstári forrásigényével kapcsolatban kockázatot említett, ugyanis jelenleg az orvosokat többfajta jogviszonyban alkalmazzák, ez pedig különböző bérrendszereket jelent.

– Biztos szám nincs, de azt rögzítettük, hogy amit eddig a kincstárból kifizettek, annak a duplája kerül majd az orvosokhoz – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Ahogy azt a behir. hu-n is olvashatták, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) több ponton is nehezményezte az orvostársadalmat érintő döntéseket. A MOK által kiadott közleményre reagálva a kormányfő elmondta, hogy a kamara javaslatát fogadta be a kormány, annak tükrében döntöttek. A közlemény azon mondatával kapcsolatban, mely szerint az orvosok "nem katonák", Orbán Viktor megjegyezte, hogy járványhelyetben elkerülhetetlen az időnkénti átvezénylés. 

Szó esett a hálapénz eltörlésének kérdéséről is.

– Meg kell próbálni. Amíg az orvosok nem követelik a változást, addig a politika nem nagyon tud lépni. Most a MOK tett javaslatot, az elfogadott törvényben pedig van tíz olyan döntés, amit majd rendeletben kell szabályozni, tehát ezeket még a kamarával együtt meg kell vitatni – hangsúlyozta Orbán Viktor.

Soros György Magyarországgal szemben kezdeményezett, a lex CEU-hoz kötődő próbapere kapcsán a miniszterelnök elmondta, hogy az Európai Bíróság döntéseit végre fogják hajtani. Hozzátette, hogy a Magyarország elleni támadás az európai baloldal támadása.

Mindig azokat az országokat támadják, ahol a kormány nem baloldali. Ez olyan, mint amilyen az ún. internacionalista segítségnyújtás volt a Szovjetunió részéről. A Magyarország elleni támadás lényege az, hogy Brüsszelből a magyar baloldalt akarják hatalomra segíteni – fogalmazott Orbán Viktor.

A járványhelyzet miatt elérhető uniós hitel kapcsán Orbán Viktor elmondta, hogy bár a hitelt vissza kell fizetni, tehát a szűk magyar érdekeket nézve jelentős az adósság kockázata, de a szolidaritás és a pandémia elleni nemzetközi harc miatt mégis a hitelfelvétel mellett döntöttek.

FEL