Orbán Viktor ismertette a kormány új döntéseit: A tesztek ára 19500 forint lehet

2020. szeptember 16. 18:03 | Mikóczy Erika

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán 17 óra után, hivatalos közösségi oldalán számolt be a kormány legutóbbi döntéseiről.

Mint mondta a kormány ülésén áttekintették a jelenlegi járványhelyzetet és döntéseket is hoztak. 

– Az első hullámmal szemben csatát nyertünk, most szembe kell néznünk a második hullámmal. Már felkészültebben és tapasztaltabban, ráadásul a nemzeti konzultációval felvértezve nézünk szembe a járvánnyal. A szakemberek úgy vélik, hogy a második hullám valamikor december, január tájékán éri el a csúcspontját. Addig folyamatosan védekeznünk kell! Van egy haditervünk, amely arról szól, hogyan védjük meg az időseket, hogyan gyógyítsuk meg a betegeket, és mindeközben hogyan tartsuk fenn az ország működőképességét. Szeretnék mindenkit megnyugatni, hogy az egészségügyet felkészítettük, a védekezéshez szükséges felszerelések, kórházi ágyak, lélegeztetőgépek és az ezek működtetéséhez szükséges orvosok és ápolók a megfelelő számban rendelkezésre állnak. Ha kell, a ma több mint tízezer ágyat két-háromszorosára is tudjuk növelni, és egy vezénylési terv szerint orvosokat és ápolókat is tudunk küldeni, ahova kell. Mindenki megnyugodhat, ha elkapja ezt a betegséget, meg fogjuk gyógyítani! - hangsúlyozta Orbán Viktor.

A miniszterelnök ismertette a döntéseket is. Mint mondta, miután a vírust külföldről hurcolták be, ezért a kormány úgy döntött, hogy fenntartja a beutazási korlátozásokat. 

Kötelezővé teszik a maszk használatát a tömegközlekedés és az üzletek mellett a mozikban, színházakban, egészségügyi és szociális intézményekben, ügyfélfogadási irodákban is.

A kórházakban és a szociális intézményekbentovábbra is fenntartják a teljes körű látogatási tilalmat.

Október 1-jétől csak testhőmérséklet-mérés után léphetnek az iskolába a diákok és a pedagógusok.

A tesztek hatósági árát is megállapították – ahogy Orbán Viktor fogalmazott – azért semmilyen jogcímen sem lehet többet elkérni 19 500 forintnál. 

A kormány döntött arról is, hogy a szórakozóhelyeket este 11 órakor be kell zárni. 

– Kérek mindenkit, hogy a saját érdekében, de különösképpen az idősek és a betegek érdekében tartsa be ezeket a szabályokat. A rendőrséget pedig a belügyminiszteren keresztül utasítottam arra, hogy szigorúan ellenőrizze, tartassa be a szabályokat, és ha kell büntesse a szabályszegőket. Egyszer már sikerült, másodszor is sikerülni fog! – tette hozzá Orbán Viktor.

 

További programok »

Egészségügy

Ingyenes látás- és szemüvegellenőrzés az optikákban

Idén októberben is megszervezi a Látás hónapját a Magyar Látszerész Szövetség, azonban a járványhelyzetre tekintettel a megszokott egy hónapos időszakkal szemben, az online kupon letöltése esetén az év végéig biztosítják az ingyenes látás- és szemüvegellenőrzést a kampányban részt vevő optikák.
16:04
FEL