Orbán Viktor: A magyaroknak nem magyarázatra van szükségük, hanem vakcinára

2021. január 22. 08:22 | behir

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában beszélt pénteken reggel egyebek mellett a vakcinabeszerzés legfontosabb kérdéseiről.

A magyar kultúrában úgy van, hogy ha elkezdünk beszélni egy problémáról, megnevezzük azt. Nevesítjük az okokat, és próbáljuk megkeresni a megoldásokat. A brüsszeli kultúra azonban nem így működik. Az sokkal inkább a párizsi udvari kultúrát követi: előbb dicsérni kell az uniót, hogy milyen jó, hogy nélküle milyen nehéz lenne. Ez egy magyar számára frusztráló fogalmazott Orbán Viktor.

A miniszterelnök szerint, ha a brüsszeli tárgyalási mechanizmusban nyers magyarsággal közölte volna a fájó tényeket mely szerint Izraelben, Nagy Britanniában már sokkal több embert oltottak be, mint az unióban akkor meg sem hallgatták volna. 
 
Brüsszel megkötött szerződéseket például a Pfizerrel, amely nem úgy szállítja az oltóanyagokat, ahogyan azt a kontraktusban megígérte. A versenyhelyzet mozdítja előre a szállítást. Ameddig nem kötünk szerződést másik gyártókkal, nem motiválja a gyártókat, hogy gyorsabban szállítsanak – mondta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy bizonyos cégeknél millió számra állnak a raktárban a vakcinák, amelyek Brüsszel késlekedése miatt még nem fogadtak el. 
 
Leszögezte: a magyaroknak nem magyarázatra van szükségük, hanem vakcinára, éppen ezért kell Magyarországnak máshonnan is szereznia oltóanyagot. Ezért ma Szijjártó Péter az oroszokkal tárgyal a vakcina ügyében, és Orbán Viktor bízik abban, hogy minél több vakcinát sikerül szereznie. Megjegyezte azt is, hogy a kínaiak csak akkor adnak majd vakcinát ha megvan a sürgősségi engedély.
 
Nem akarok huzakodni Brüsszellel, mert az egy politikai vita, itt viszont emberéletekről van szó. Arról, hogy vajon a tagországok jobban jártak volna, ha nem az unión keresztül szerzik be a vakcinát, hanem saját maguk intézkednek, valamint arról, hogy kit terhel a késlekedésért a felelősség, majd később vitázunk. Erre most nincs idő, majd a veszélyhelyzet után visszatérünk rá. A magyar álláspont nagyon világos: Mindegy, hogy a macska fekete vagy fehér, csak fogja meg az egeret – fogalmazott a kormányfő.
 

 

Akkor lehet enyhíteni a védelmi intézkedéseken, ha javul az átoltottság

 

A mintiszterlnök kiemelte, addig nem tudják csökkenteni a védelmi intézkedéseket, amíg ilyen magasak a számok, és amíg nincs elég vakcina ahhoz, hogy beoltsák a társadalom nagy többségét.

Az élet normalizálódására, az intézkedések feloldására akkor kerülhet sor, amikor befejezik az egészségügyi dolgozók, és az idősotthonok lakóinak, a hatvanöt év fölötti krónikus betegeknek, és a védelemben részt vevő személyeknek, illetve azon időseknek az oltását, akik nem szenvednek krónikus betegségben. Ekkor lehet majd lazítani a szabályokon. Eddig hamar eljutunk ha lesz vakcina hangsúlyozta.

Orbán Viktor mindenkit arra kért, hogy amíg nincs feloldás, fogadják el és tartsák be a korlátozásokat, amelyekkel korábban már megfékezték a járvány terjedését.

 
A gazdaságvédelmi intézkedések a munkahelyek megtartását szolgálják 
 

A gazdaság újraindulásával kapcsolatban kiemelte, Magyarország, mint komoly ország nem engedheti meg magának, hogy vakcinát „kérincséljen”. Mint ahogy az sem fordulhatott volna elő, hogy lélegeztetőgépért kellett tárgyalni korábban. Ezt követően Magyarországon meg is kezdődött a lélegeztetőgépek gyártása.

Ha a tudósaink professzoraink képesek kifejleszteni a vakcinát, akkor el lehet kezdeni a magyarországi gyártást. Emiatt arra készülünk, hogy vakcinaügyekben nem leszünk még egyszer kiszolgáltatva – közölte Orbán Viktor.

A gazdaságot illetően a miniszterelnök a munkát tekinti első számú szempontnak. A magyar gazdaságvédelmi intézkedések is arra koncentrálódnak, hogy a cégeket segítve munkahelyeket védjenek meg. Hangsúlyozta, hogy válság idején nem megszorítani kell, hanem adót csökkenteni..

Mi a válság idején vezetjük be az eddig látott legmagasabb orvosi béremelést, az otthonteremtési programot, csökkentjük a fiatalok adóterheit, és válság idején vezetjük vissza a 13. havi nyugdíjat is. A mi megközelítésünk az, hogy munkahelyeket kell megvédeni és családokat kell támogatni. Ez a modell nemcsak, hogy működik, de új lehetőségeket nyit meg Magyarország és a magyarok előtt  tette hozzá.

 

Azok a háziorvosok, akik vállalják a praxisközösséget, megkapják a kórházi dolgozók bérének 80 százalékát

 

Beszélt arról, problémát jelent, hogy több olyan praxis is van, ahol nincs háziorvos. Ennek érdekben, arra ösztönzik az orvosokat, hogy vállaljanak praxisközösséget, és így fedjék le azokat a területeket, ahol jelenleg nincs háziorvos. 

Azok a háziorvosok, akik vállalják a parxisközösséget, megkapják a kórházi dolgozók bérének 80 százalékát, akik nem társulnak, azok a mostani fizetésük és a kórházi kidolgozók bére közötti különbség harminc százalékát fogja megkapni. Hozzátette, a fogorvosok is hasonló logika mentén fogják megkapni a béremelést.

Forrás: hirado.hu

Itthon

Mezőberényben a Petőfi utcai gömbakácokat kivágták, gömbkőriseket ültetnek

Siklósi István, Mezőberény polgármestere még múlt év novemberében tájékoztatta a város lakóit arról, hogy a Petőfi utca nyugati oldalán lévő japán gömbakácok helyett gömbkőrisek ültetését tervezik. A napokban már arról számolt be, hogy a gömbakácok kivágása befejeződött, kezdődhet az ültetés, amelyhez segítőket várnak.
2021. március 2. 19:00
FEL