Orbán: Újratervezésre van szüksége Európának

 

Európának újratervezésre van szüksége, mert a korábban kitűzött célok nem teljesültek – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Budapesten, a visegrádi országok (V4: Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) kormányfőinek találkozóján. Szerinte a visegrádi államok hozzáadnak Európa erejéhez, nem pedig elvesznek tőle. Kitért arra is, hogy nem marad európai kereteken belül a migráció problémája, jól látható, hogy a vita az európai színtérről a világszíntérre helyeződik.

A V4-ek baráti minőségű kapcsolatot ápolnak, a történelem pedig közös örökségként értelmeződik – fogalmazott a miniszterelnök. Hozzátette, a visegrádi államok hozzáadnak Európa erejéhez, nem pedig elvesznek tőle.

A megszerzett szabadságért mindannyian megszenvedtünk, a visegrádi országoknak van egy közös szótáruk, amelyben többek között az „Isten, haza, család, munka és becsület” szavak szerepelnek – mondta a kormányfő. A V4 a leggyorsabban fejlődő régió Európában – hangoztatta Orbán Viktor, kijelentve azt is, hogy a V4-ek nem megsegítettek, nem kérelmezők, hanem egy öntudatos közösséget alkotnak, amely legalább annyit ad az EU-nak, mint fordítva, sőt a régi uniós tagállamok valójában keresnek “a velünk való együttműködésen”.

Európának újratervezésre van szüksége, mert a korábban kitűzött célok nem teljesültek – mondta Orbán Viktor. Felszólalásában kiemelte: “Európa-párti politikusok vagyunk”. A célunk az, hogy Európa erősebb legyen, az új tervben kell lennie egy a munkaalapú társadalomra utaló passzusnak, Európának technológiailag vissza kell kerülnie a csúcsra, saját európai véderő kell, továbbá nem európai egyesült államokról, hanem szabad nemzetek szövetségéről kell beszélni – sorolta.

A kormányfő szerint ez mind lehetséges, a kérdés, hogy lesz-e elég jó vezetés e célok eléréséhez.

Ha a négy ország kereskedelmének a volumenét nézzük, Németországgal összehasonlítva, az 55 százalékkal haladja meg a francia-német kereskedelem volumenét. Olyan országcsoporttá váltunk, amely a leggyorsabban fejlődő régió Európában – hangsúlyozta Orbán Viktor.

A miniszterelnök az illegális bevándorlás kérdésével kapcsolatban elmondta: a visegrádi országok nem akarnak bevándorlóországgá válni, a népesedési problémákat pedig a családpolitikával kívánják megoldani.

A miniszterelnök szerint nem marad európai kereteken belül a migráció problémája, jól látható, hogy a vita az európai színtérről a világszíntérre helyeződik, és erre is választ kell adnia Európának. Emlékeztetett: Kofi Annan korábbi ENSZ-főtitkár már 2004-ben arról beszélt, hogy a migráció megoldás, és nem probléma, és a mostani ENSZ-főtitkár a napokban szintén azt jelentette ki, hogy a migráció jó dolog.

 

Fico: “Nem vagyunk feketebárányok”

 

A V4 négy sikeres állam, négy sikeres történet, egy Európa-párti projekt – jelentette ki Robert Fico szlovák miniszterelnök a V4-kormányfők pénteki budapesti csúcstalálkozója utáni panelbeszélgetésen.

Robert Fico visszautasította azokat a kritikákat, amelyek abból fakadnak, hogy a V4-eknek időnként más a véleményük, például a kötelező kvótákról.

“Emiatt nem tehetnek minket vakvágányra, nem vagyunk feketebárányok” – fogalmazott, hangsúlyozva: a visegrádi országok mindig Európáért fognak harcolni, reggeltől estig, de elvárják azt is, hogy Európa meghallgassa őket. A kvótákkal kapcsolatban azt is kifogásolta, hogy a döntéshozatalkor az Európai Unióban a belügyminiszterek tanácsán keresztül “megkerülték” az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanácsot.

 

Babis: “Depolitizálni” kell Brüsszelt

 

Meg kell hallgatni a tagállamok véleményét, nagyobb befolyást kell biztosítani nekik az európai döntéshozatalban – jelentette ki Andrej Babis cseh ügyvivő miniszterelnök. Kiemelte: “depolitizálni” kellene az Európai Bizottságot és Brüsszelt, a legfontosabb szó a tagállamoké kell, hogy legyen. A legnagyobb európai ügyeknek a biztonságot, a migrációt és a szabad piacot nevezte.

Úgy vélte, mindebben a V4-es országok álláspontja megegyezik, a V4 “kitűnő projekt”, amelyet nem kell kibővíteni, ez a megfelelő méret, legfeljebb az egyes kérdésekben szövetségeseket kell találni.

 

Morawiecki: A szuverén államok Európájára van szükség

 

Gazdaságilag és katonailag is erős Európa, amelyet közös céllal rendelkező szuverén államok alkotnak – így vázolta “Európa-vízióját” Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök. Európát olyan szuverén országoknak kell alkotniuk, amelyek nemzeti szinten döntenek, de állandóan együttműködnek a többi állammal, amikor egységes, harmonizált piacot építenek ki – fogalmazott. A közös katonai erőről azt mondta: nemcsak a “keleti agresszió”, hanem a terrorizmus, a migrációs válság miatt is szükség lenne rá.

 

Orbán: Az éremnek két oldala van

 

Az éremnek két oldala van – vette át a szót Orbán Viktor és elmondta, hogy az elmúlt 8-10 évben a szlovákokkal közösen megvalósított együttműködés példaértékű. Hozzátette, a szlovák-magyar kapcsolatokban rejlő potenciál korábban is ott volt, Magyarország pedig hálás Robert Ficonak, hogy lehajolt ezekért a lehetőségekért és gazdasági együttműködés jöhetett létre.

Példaként a Magyarország számára életbiztosításként emlegetett gázvezetéket hozta fel a magyar miniszterelnök, majd a Komáromnál épülő hidat és a Pozsonyig tartó autópálya építést is felsorolta.

Orbán Viktor elmondta, hogy a csehekkel jól működő hadiipari együttműködés jött létre, a hazánkban épülő fegyver- és lőszergyár licenceit Csehországból vásárolta hazánk. Megjegyezte, hogy megvalósíthatósági tanulmány készült egy Varsó-Budapest gyorsvasút vonalról, 4 órás menetidővel. Valamint közel a megállapodás a románokkal egy Kolozsvár-Budapest gyorsvasútról, amely két óra menetidővel közlekedhetne, továbbá épül a Belgrád-Budapest vasútvonal is.

Ha beletörődünk, hogy az összekapcsolódás Európában mindig kelet-nyugati irányú, azzal elfogadjuk, hogy sosem lesz Közép-Európa, csak Kelet- és Nyugat-Európa. A magyar miniszterelnök egyet értett Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel abban, hogy Közép-Európa akkor jön létre gazdaságilag, ha az összekapcsolódás észak-déli irányban is megvalósul, különben “csak barátok leszünk”. Orbán Viktor kiemelte továbbá az EU bővítésének jelentőségét a Nyugat-Balkán irányába, mint mondta, ha sikerül integrálni ezt a térséget, az Közép-Európát erősíti.

Forrás: hirado.hu

 

Megosztás:

Címke: , , , , , , , ,