Orbán: Nemzeti konzultáció indul a Magyarország előtt álló veszélyekről

2017. február 20. 14:13 | Mikóczy Erika

Nemzeti konzultáció kezdődik annak az öt veszélyforrásnak a kérdésében, amelyekkel Magyarországnak az idén szembe kell néznie - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a parlamentben.

A kormányfő az öt veszélyforrás között említette a rezsicsökkentés brüsszeli betiltását, az illegális bevándorlást, a külföldi befolyásolási kísérleteket, valamint a magyar adócsökkentést és munkahelyteremtő programokat célzó brüsszeli támadásokat.

Ennek az öt támadásnak az elhárítására kidolgozott lépéseket nevezi a kormány új nemzeti politikának, amely megvédi Magyarországot, a nemzeti érdekeket – mondta Orbán Viktor napirend előtt.

 

Európában egyre többen osztják a magyarok véleményét a migráció ügyében

Orbán Viktor miniszterelnök szerint Európában egyre többen osztják a magyarok véleményét a migráció ügyében.

A parlament hétfői ülésén, napirend előtt a kormányfő azt mondta, a legutóbbi uniós miniszterelnöki csúcson a korábbihoz képest már egyre többen támogatták az EU-n kívüli menekülttáborok létrehozását, amely magyar javaslat volt, és a brüsszeliek korábban hallani sem akartak róla. Nekünk magyaroknak nem igazunk van, hanem igazunk lesz – fogalmazott.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy a magyar határra nehezedő nyomás nem fog megszűnni a következő években, ezért a határvédelem továbbra is kiemelt fontosságú nemzetbiztonsági ügy.

 

Magyarország elérte a 2016-ra kitűzött gazdaságpolitikai céljait 

A kormány beszámol arról, mit végzett a legutóbbi ülésszak óta. Négy dologról kell beszélni. A kormány megvonta a 2016-os év mérlegét, hatályba lépett a 2016-os év költségvetése, elkészült a 2017-es évre vonatkozó politikai-gazdasági terv, a kormány a kockázatokat felmérte, a veszélyeket beazonosította – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlésben napirend előtt.

Mint mondta: tavaly 74 százalékra csökkent a GDP-arányos államadósság. 490 milliárd forinttal több adó és járulék folyt be. Elismerésünket kell kifejezni azoknak, akik dolgoznak és befizetik az adójukat – fogalmazott.

Januárban 123,4 milliárdos többletet mutatott az államháztartás, ez az elmúlt 17 év legkedvezőbb eredménye. A 21. században januárban még ilyen jó eredmény nem Volt – hangoztatta a miniszterelnök, aki leszögezte azt is: teljesíthető a 2,4 hiánycél.

2016-ban 2 százalékkal bővült a magyar gazdaság, ami meghaladja az uniós átlagot. Erősödött a külső és belső egyensúly. Ma a gazdasági növekedés nem eladósodásból, hanem gazdasági teljesítményből származik – tette hozzá.

A gazdasági növekedés gyorsulására számít az Európai Bizottság is. Ha igazuk lesz, akkor is ez lenne a negyedik legjobb eredmény a közösségben. Az esélyek jók, csak be kell váltani – jegyezte meg Orbán Viktor.

Beszélt arról is, hogy tavaly a külkereskedelem rekordévet zárt. Egy év alatt 10 milliárd euró többletet tudtunk előállítani, korábban ez soha nem fordult elő. Érdemes árnyaltan közelíteni a szabadkereskedelem kérdéséhez – emelte ki.

71 nagyvállalat döntött magyarországi beruházásról, ezzel 3,2 millió eurónyi tőke érkezett az országba. A munkanélküliség éves alapon 4,4 százalékon áll, nincs messze, karnyújtásnyira van a teljes foglalkoztatottság. A kormányváltás óta 700 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, időarányosan jól állunk a tíz évre vállalt egymillió munkahellyel – érvelt a miniszterelnök.

Szólt arról is, hogy két év alatt 10 százalékkal vásároltak többet a magyarok. Átalakították ügyfélközpontúvá tették a NAV-ot, melynek tavalyi bevétele 31 milliárd forinttal haladta meg az előirányzottat. Tavaly 27,7 millió vendégéjszakát töltöttek el a szálláshelyeken, ez 7 százalékkal több az előző évinél. Az árbevétel a szektorban meghaladta a 402 milliárd forintot.

A magyar emberek megdolgoztak az eredményeikért, pártállásra való tekintet nélkül jó érzés látni, hogy fokozatosan beérik a munkájuk gyümölcse. Agazdaság tényei azt mutatják, hogy a magyar modell működőképes – mondta Orbán Viktor.

 

A minimálbérek emelése közös siker

Vona Gábor frakcióvezető-helyettes Orbán Viktort tette felelőssé az olimpiaellenes aláírásgyűjtés sikeréért, mert szerinte a miniszterelnök nem az aranyérmek, hanem “az aranyrudak, a lopott pénz” miatt akart olimpiát.

Vona Gábor valódi elszámoltatást sürgetett, valamint a bérek felzárkóztatását az európai szinthez.

Erre Orbán Viktor miniszterelnök viszontválaszában elmondta, hogy a minimálbérek emelése közös sikernek számít. “Ezek jó megállapodások, amelyekre büszkék lehetünk” – mondta a miniszterelnök. Hozzátette, eddig egyetlen kormány sem emelte még ilyen mértékben a béreket, mint a Fidesz-KDNP.

A Jobbik frakcióvezető-helyettesének személyével kapcsolatban úgy fogalmazott, azért tud bővülni a gazdaság, mert “nem engedjük a kormányrúdhoz az olyan embereket, mint Vona gábor”. Megjegyezte: “Vona Gábor tevékenységét az adócsalók is megirigyellhetnék”.

 

“Hirtelen mindenki rezsiharcos lett”

Tóth Bertalan Orbán Viktor napirend előtti felszólalására válaszolva azt mondta, a miniszterelnök jöjjön ki az elefántcsonttoronyból, az embereknek nem stadionokra, nem olimpiára, hanem biztos megélhetésre van szükségük. Hozzátette: az MSZP régóta szorgalmazza, hogy a biztos megélhetés érdekében legyen nettó 100 ezer forint a minimálbér, de úgy, hogy a vállalkozások terhei ne nőjenek.

Térjenek vissza a korábbi nyugdíjszámításhoz, amely alapján idén 3,2 százalékkal emelkedhettek volna a nyugdíjak! – javasolta Tóth Bertalan, aki az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentése mellett szorgalmazta azt is, hogy az átlagfogyasztás mértékig 20 százalékkal mérséklődjön a gáz, 10-10 százalékkal a villany és a távhő ára.

Orbán Viktor szerint az MSZP, ha szóba hozza a nyugdíjasokat, említsék meg azt is, hogy a szocialisták voltak azok, akik elvették tőlük a 13. havi nyugdíjat.

- Hasonló az energia-kérdése is – mondta a miniszterelnök -, örülök, hogy hirtelen mindenki rezsiharcos lett. De a szocialista párt volt az, aki több százezer családot tett tönkre a gázáremeléssel. Az energia árának meghatározása a nemzeti szuverenitás kérdése, ezt nem érheti sérelem – tette hozzá.

 

Javultak a gazdasági mutatók 

Szél Bernadett, az LMP frakcióvezetője utalva a makrogazdasági felsorolásokra azt mondta: gyerekkorában hallott a mostanihoz hasonló beszámolókat, és nem kívánja vissza ezt az időszakot.  Az ellenzéki politikus azt mondta: nem öt veszélyről, hanem öt lehetőségről és feladatról akar hallani. Szél Bernadett ilyen feladatként jelölte meg, hogy aki nyolc órát dolgozik, az tisztességesen meg tudjon élni.

Az oktatásról szólva úgy látta, ami most folyik, az a jövő tönkretétele. Szerinte minden száz forintból húszat az oktatásra kellene fordítani. Kitért az egészségügy helyzetére is, és azt mondta: naponta három orvos és két ápoló távozik az országból, és ez a trend nem fog változni.

Orbán Viktor elmondta, Magyarországon a szakmunkások nettó bére eléri a 107 ezer forintot. Akik gyermeket nevelnek, azoknak is eléri legalább a százezret.

Megjegyezte, 2010-ben még a magyar családok 24 százalékát fenyegette, hogy nem tudja a hitelhátralékait és törlesztéseit fizetni, ma ez a szám 19 százalék. A családok 74 százalékának nem volt váratlan kiadásra fedezete 2010-ben, mára ötven százalékra csökkent a számuk. 23 százalékuk nem rendelkezett autóval, ma már csak 20, és egy hetes üdülési hiánnyal küzdött 2010-ben a családok 66 százaléka. Mára már 50 százalékuk el tud menni egy hétre nyaralni.

Forrás: hirado.hu

FEL