Orbán: A 200 ezer forintos minimálbér a cél

2021. június 9. 13:50 | behir.hu

Az ország újraindulásához el kell kerülni a poszt-covid szindrómákat a gazdaságban is, nemcsak az egészségügyben. Ennek egyik megoldása a teljes foglalkoztatottság, a hitelmoratórium meghosszabbítása – fogalmazott a miniszterelnök egy szerdai gazdasági konferencián.

 

– Javaslatot teszek a kormánynak, hogy ha sikerül elérni idén az 5,5 százalékos GDP-növekedést, a gyermeket nevelő szülőknek 2022 elején adják vissza azt a személyi jövedelemadót, amit idén befizettek a költségvetésbe – mondta el Orbán Viktor miniszterelnök szerdán, az ország újraindulásáról szóló gazdasági konferencián. Hozzátette: az intézkedés mintegy 550-580 milliárd forintba kerül.

Elhangzott, hogy a kormány igyekszik a bankokkal is megegyezni, hogy egy óvatos, lépcsőzetes kivezetése történjen meg a moratóriumnak.

– Meg fog indulni egy óvatos kamatemelési ciklus. A költségvetésben módot kell teremteni arra, hogy a kis és középvállalkozásokat érintő kamatemelés túléléséhez támogatást kapjanak. Ha teljes foglalkoztatást akarunk, akkor a kis- és középvállakozások is sok embert kell foglalkoztassanak, ehhez viszont megfelelő eszközöket kell nyújtani a vállalkozásoknak. Másképp nem lehet teljes foglalkoztatásról beszélni – fogalmazott a miniszterelnök. Kiemelte, hogy magyar kormány horizontján a 200 ezer forintos minimálbér lebeg, amelyet azonban nem lehet egyik napról a másikra megvalósítani

A kormányfő hangsúlyozta, hogy a gazdaság újraindítása nem lehet politikai jellegű. Az újraindításhoz összefogásra és egyetértésre van szükség

– Fontos kiemelni, hogy a járvány legrosszabb periódusának idején sem volt olyan ágazat, ami teljesen csődöt mondott volna. A magyar egészségügy példásan helytállt, sok esetben hatékonyabban, mint más európai országban. A tanárok is helytálltak, akkor is, amikor digitális oktatásra kellett átállni – folytatta Orbán Viktor. Mint mondta: a családok is helytálltak, nem csődöltek be, még akkor sem, amikor az egyik szülő otthon kellett maradjon.

A foglalkoztatottak száma jelenleg négymillió fölött van, tavalyhoz képest mindössze 50 ezer állás szűnt meg.

– A kormány továbbra is tartja azt a vállalását, hogy annyi munkahelyet teremt, amennyit a vírus tönkretett. Sőt, arra vállalkozunk, hogy kétszer annyi munkahelyet hozunk létre, mint amennyi a járvány következtében megszűnt. A gazdaság megvédése után most a gazdaság újraindítása következik. A zökkenőmentes és minden társadalmi csoport számára előnyös induláshoz is operatív törzsekre lesz szükség – emelte ki a miniszerelnök. Hozzátette, hogy azokat a csoportokat kell előnybe részesíteni, amelyek a legtöbbet szenvedtek, valamint azokat, amelyek a legtöbbet tudják nyújtani ahhoz, hogy a gazdaság minél hamarabb kilábaljon a válságból.

Ennek kapcsán két operatív törzs már megalakult: az egyik a gazdasági élet újraindításáért felel, amelyet Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter fog vezetni; a másik a társadalmi élet újraindításáért felelős operatív törzs lesz Novák Katalin családokért felelős tárcanélküli miniszter vezetésével.

– Az egymillió dolláros kérdés, hogy milyen lesz a magyar- és a világgazdaság a válság után. Mind a világ-, mind az uniós gazdaság változni fog, ezekhez a változásokhoz pedig a magyar gazdaságnak is alkalmazkodnia kell. A járvány után minden ország arra fog törekedni, hogy egy olyan biztonságos gazdaságot hozzanak létre, amelyet egy járvány nem tud tönkretenni – fogalmazott a kormányfő. Kiemelte, hogy ehhez az országoknak önellátónak kell lennie több gazdasági ágazatban is, valamint egészségügyi berendezések, gyógyszerek és vakcina gyártás területén is.

Orbán Viktor hangsúlyozta: Magyarország számára fontos, hogy ne csak a nyugati, hanem a keleti gazdaságra is támaszkodjon, hiszen egyre több orgánum szerint a világ gazdasága, tudása el fog tolódni keletre.

A miniszterelnök a hazai turizmus állapotát is elemezte.

– Budapest turisztikai ipara jelenleg 92 százalékban a külföldi turistákra van berendezkedve. Ez a jövőben nem lesz megengedhető. Éppen ezért egy turisztikai szemléletváltást kell bevezetni Budapesten, és a turisztikai iparág a vidéki magyarokra is kell építsen, a vidéki magyarok számára is lehetőséget kell biztosítsanak. Nem a szocializmus idejébe akarunk visszamenni, nem azt szeretnék, hogy egy ember az első munkahelyéről menjen nyugdíjba. Lehetősége lesz váltani, mivel annyi munkahelyemet szeretnének teremteni, hogy egy munkahelyváltás semmi gondot ne okozzon – ismertette a kormányfő.

Orbán Viktor elmondta, hogy a következő hét év uniós forrásainak felhasználásakor az ország gazdaságának kiegyenlítésére is törekednek. A cél az, hogy a vidéki régiókban is fejlődjön a gazdaság, hogy az embereknek ne kelljen elköltözniük egy munkahely megtalálása miatt.

A miniszterelnök ismertette, hogy a 13. havi nyugdíj visszavezetésének folyamatát is végig kell vinni, a 2022-ben ugyanis oda kell adni a második heti részletét is a nyugdíjasoknak.

 

Forrás: hirado.hu

További programok »

FEL