Operatív törzs: Mobilalkalmazásokat vetnek be a járvány elleni védekezésben

2020. május 14. 12:45 | Varga Diána

Az egyik alkalmazással a hatósági házikaranténokat ellenőrzik, a másik azt mutatja meg, találkoztunk-e fertőzöttel.

Kiss Róbert rendőr alezredes arról tájékoztatott, hogy csütörtökön 29 kórház és az Országos Mentőszolgálat kapott újabb védőfelszerelés-szállítmányt, míg az operatív törzs további felszereléseket juttatott el a kormányhivatalokon keresztül több idősotthonba

Az operatív törzs ügyeleti központjában munkatársa arról is beszélt, hogy már két mobilalkalmazás használható a járvány kapcsán: az egyikkel a házikaranténban lévőket ellenőrizheti a rendőrség, míg a másik a VírusRadar, amely kontakt-kutatásban segít és megmutatja, hogy tartózkodtunk-e fertőzöttek közelében mintegy 20 percen keresztül.

Az alezredes arról tájékoztatott, hogy csütörtökkel bezárólag 11 084 fő tartózkodik hatósági házikaranténban, közülük 14 esetben tapasztaltak magatartásszegéssel. Budapesten és Pest megyében az elmúlt 335 fővel szemben kezdeményeztek eljárást magatartásszegés miatt, míg vidéken 66 fővel szemben intézkedtek. Az országhatárokon Tompánál, Röszkénél, Csanádpalotánál, Ártándnál, a személyforgalomban Nagylaknál kell nagyobb várakozási időre számítani.

 

Fertőtlenítsük rendszeresen a munkahelyeken gyakran megérintett eszközöket

Müller Cecília a napi statisztikák ismertetése mellett arról beszélt, hogy a járvány nyugvó, illetve csökkenő szakaszba került, ettől függetlenül folyamatosan nyomon követik az adatokat, a járvány dinamikáját. Hozzátette: a vidéki lazítások az átlagos lappangási időt figyelembe véve nem eredményezték a betegek számának növekedését.

Az országos tisztifőorvos ezúttal a munkavállalás változó körülményeiről beszélt. Mint mondta, eddig sokan voltak home office-ban, és a tapasztalatok nyomán egyre többen térhetnek vissza munkahelyükre vagy dolgoznak olyan munkakörben, amelyhez nélkülözhetetlen a személyes jelenlét. Nem egy olyan munkahely van, ahol egyszerre sokan tartózkodnak, a munkaterek nyitottak, ezekre ajánlása szerint különösen érdemes odafigyelni. Megjegyezte, csak egészséges ember menjen dolgozni, figyeljen mindenki a személyi higiénére, már belépéskor legyen lehetősége a dolgozónak kézfertőtlenítésre, alapos, szappanos kézmosásra, amelyet naponta többször meg kell ismételni.

A környezet fokozott tisztántartását is el kell végezni – jelezte Müller Cecília, hozzátéve, hogy a közösségi távolságtartás továbbra is fontos. Azt kérte, próbáljuk úgy átalakítani a munkaállomásokat, hogy meglegyen a másfél méteres távolság, a vírusölő szerekkel történő fertőtlenítést pedig külön tanítsuk meg a személyzetnek vagy a takarító cégnek.

Arról is beszélt, hogy amennyiben megbetegedés fordul elő a munkahelyen, a munkavállaló szóljon a munkáltatójának, aki felveszi a kapcsolatot az illetékes népegészségügyi hatósággal, és az ő utasításait kell követni; ezen felül a munkavállaló hagyja el a munkahelyét és vegye fel a kapcsolatot orvosával. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a munkahelyi étkezdében is be kell tartani a megfelelő távolságot, érdemes csúsztatott időben étkeztetni. Hozzáfűzte: a vírus hatvan fok felett elpusztul, így a frissen főzött és felmelegített ételek nem jelentenek veszélyt.

További programok »

FEL