Operatív törzs: A következő napokban újra emelkedhet a csabai fertőzöttek száma

2020. november 24. 14:10 | Sipos Gábor

A szennyvízből kimutatható örökítőanyag mennyisége emelkedett az elmúlt napokban Békéscsabán – derült ki az operatív törzs napi tájékoztatóján. A nemzetközi és a magyarországi tapasztalatok alapján, –ezt figyelembe véve – 4-5 nap múlva emelkedik majd a fertőzöttek száma a megyeszékhelyen.

Kiss Róbert rendőr alezredes többek között kitért a hétfőn meghozott, a járvány lassítását és az idősek védelmét szolgáló rendeletre, amely hétköznaponként 9 és 11, illetve hétvégén reggel 8 óra és 10 óra között az élelmiszerboltokban és a patikákban, drogériákban nem tartózkodhatnak 65 év alatti vásárlók.

– Ebben az idősávban csak a 65 év felettiek léphetnek be az élelmiszerüzlet, az illatszer és drogéria termékek, a háztartási tisztítószer, vegyiáru és higiéniai papír termékeket árusító üzletbe, valamit a gyógyszert és gyógyászati segédeszközt forgalmazó boltokba. Idősebb honfitársaink ezekben az üzletekben, a védett vásárlási idősávon kívüli időszakban is szabadon vásárolhatnak. A jogszabály továbbá megfogalmazza azt is, hogy a védett vásárlási idősávra vonatkozó szabályok betartására az üzlet üzemeltetője, illetve az üzlet alkalmazottja a köteles gondoskodni – hangsúlyozta az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese.

Az országos tisztifőorvos részletesen beszámolt a járvány alakulásáról és megyei lebontásban közölte a legfrissebb adatokat a tájékoztató második felében. Ezek szerint jelenleg Békés megyében 3822 aktív fertőzöttet tartanak nyilván, amely a középmezőnybe sorolja a megyét. Müller Cecília véleménye szerint a Nemzeti Népegészségügyi Központban jó módszertant sikerült kifejleszteniük a kollégáinak az előrejelzések tekintetében.

– Igazoltnak látják a tényt, hogy a szennyvízben mért vírus-örökítőanyag mennyisége egyértelműen mutatja a várható fertőzöttek számát, tehát ez egy jó indikátor, mutató arra nézve, hogy körülbelül mire számíthatunk a szennyvízvizsgálatokat követő, nagyjából egy héten belül. A jelenlegi adataink azt mutatják, hogy a 47. hét mérési eredményei alapján Békéscsabán, Miskolcon, Nyíregyházán és Salgótarjánban, valamint Székesfehérváron emelkedett a szennyvízben a vírus örökítő anyag mennyisége Ez azt jelenti, hogy ezeken a helyeken nagy valószínűséggel még további pozitivitásra, a fertőződtek emelkedő számára kell számítanunk – mondta a tájékoztatón az országos tisztifőorvos.

Müller Cecília kiemelte, hogy jelenleg a magyarországi települések 91 százalékában van igazoltan fertőzött személy, de hangsúlyozta, hogy ez nem jelentheti azt, hogy a többiben nincs fertőzött.

 

Koronavírus

Közzétették, mikor utalják idén a nyugdíjakat

Az első idei nyugdíjfizetésen már túl vagyunk, azonban csak most tette közzé a Magyar Államkincstár 2021-es utalások dátumait. Az alapelv továbbra is az, hogy minden hónap 12. napján történjen meg az utalás. Három hónap lesz majd, amikor eltér a rendtől a kifizetések időzítése.
2021. január 16. 18:31
FEL