Opauszki Zoltán: Turisztikai szempontból meghatározó a Wenckheim-kerékpárút

2020. május 30. 16:31 | Hidvégi Dávid

Még idén elkezdhetik a Wenckheim-kerékpárút építését, hiszen több szakasz esetében is sikeres volt a közbeszerzési eljárás. A Modern Városok Program részeként épülő kerékpárút a Békés megyében található Wenckheim-kastélyokat köti majd össze, amely újabb turisztikai értéket ad Békéscsabának és környezetének.

Békéscsaba polgármestere – a közgyűlés helyett, a veszélyhelyzet miatt saját hatáskörben eljárva – eredményesnek minősítette a beruházással kapcsolatos közbeszerzési eljárást. Ennek értelmében két szakaszon hamarosan megkezdődhet a Wenckheim-kerékpár út építése. Szarvas Péter elmondta: céljuk, hogy a környékbeli Wenckheim-kastélyokat bicikliutakkal kössék össze.

–  A beruházás részeként a Bartók Béla úti, a Temető sori, a Kétegyházi úti kerékpárút kiszélesítésre és felújításra kerül. Megkezdik a Kígyósi úton, illetve a Kerekegyház utcán a kerékpárút építését, egészen a bányatavak déli csücskéig – fogalmazott. Hozzátette: a Lencsési-lakótelepet Veszellyel összekötő kerékpárút is megújul, illetve annak Póstelekig tartó meghosszabbítása is elkezdődik.

A város környezetvédelmi és turisztikai ügyekért felelős tanácsnoka a beruházás egyik elemét, a Lencsési-lakótelepet Veszellyel összekötő futófolyosó és kerékpárút fontosságát emelte ki.

– Ezt a szakaszt hétköznap délután is rengeteg  futó, kerékpáros használja, hétvégén pedig még többen. Nagyon fontos, hogy kiszolgáljuk a csabaiak igényeit ebben a fantasztikus, zöld környezetben, az élővízcsatorna mentén. A szakaszt a projekt részeként kiszélesítik, illetve kijavítják a repedezett burkolatot – hangsúlyozta Opauszki Zoltán, hozzátéve, hogy turisztikai szempontból nagyon fontos a Wenckheim-kerékpárút megépítése.

– Meghatározó ebből a szempontból, hogy az emberek, családok a nyaralások tervezésekor élményeket keresnek, desztinációkban gondolkodnak. Esetünkben szépen formálódik a Gyula-Békéscsaba turisztikai desztináció kialakítása, ennek része az, hogy a térségben számos, nagyon értékes építészeti emlék van. Gondolok itt a gyulai Almásy-kastélyra, a pósteleki, a gerlai és szabadkígyósi Wenckheim-kastélyra, utóbbi felújítása rohamtempóban folyik – fogalmazott a tanácsnok, a Békéscsabai Turisztikai Egyesület elnöke.

A lakótelep végén, a Körte sornál kezdődő kerékpárút vége a Pósteleki-kastélynál lesz, miután a Veszelytől Póstelekig tartó közút felújítását és szélesítését is elvégzik, így az út szélén kerékpársávot jelölnek ki. A Gerlát Póstelekkel összekötő út megépítésének közbeszerzési eljárása sikertelen volt, mint ahogyan a Ligeti sor és Sikonyi út összekötésének tervezete is. Ugyanakkor a gerlaiknak nem kell nélkülözniük a kerékpárút fejlesztéseket, mivel egy másik beruházás részeként hamarosan megkezdik a Dobozi út Gerláig vezető szakaszának felújítását, egészen az Ókörös-hídig.

További programok »

Itthon

Beporzók napját is tartottak a Ligeti vásár és Ökobörzén

A megszokottól eltérően a hónap első szombatján tartották meg a a Ligeti Vásár és Ökobörzét a Körösök Völgye Látogatóközpontban. A kistermelők és kézművesek portékái mellett a helyi lakosok garázsvásárán is lehetett válogatni. A gyermekeket a méhecskék tevékenységének fontosságát hangsúlyozó kézműves foglalkozásokkal várták.
2024. március 2. 16:11
FEL