Nem szeret felmosni? Íme a magyar öntisztító padlóburkolat!

2021. július 21. 18:30 | behir

A Graboplast Padlógyártó Zrt. az általa kifejlesztett különleges önfertőtlenítő padlóburkolatával nyerte el a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Innovációs Díját a 29. Innovációs Nagydíj Pályázaton - tájékoztatta a kamara kedden az állami hírügynökséget.

A közleményben megjegyezték: a győri cég világújdonsága az első olyan önfertőtlenítő padlóburkolat, amely vegyszerek használata nélkül tünteti el a kórokozókat. Az innovatív bevonat kettős védelmi rendszere - nanoezüst- és titándioxid-részecskék - szórt fényben aktivizálódik, hogy lebontsa a szerves szennyező anyagokat - magyarázták.

A pályázatot 2020-ban a Magyar Innovációs Szövetség a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) főtámogatásával hirdette meg; idén összesen 9 különböző innovációs díjat ítélt oda a 24-tagú bírálóbizottság a tavalyi év legkiemelkedőbb hazai innovációinak elismerésére.

Pakucs János, a Magyar Innovációs Nagydíj rendszer alapítója és jelenleg is szervezője a közlemény szerint kijelentette: a vállalati innovációs tevékenység a múlt évben jelentősen, közel 50 százalékkal növekedett, ami döntően a hazai innovációs irányítórendszer átalakításának, kormányzati szintre emelésének és az állami kutatási-fejlesztési források jelentős növekedésének eredménye.

Sebők Katalin, az NKFIH elnökhelyettese szintén a közleményben kiemelte: Magyarország innovációs teljesítménye folyamatosan javul, az Európai Innovációs Eredménytábla alapján Magyarország összesített mutatója a tavalyi 73-as értékről 76-ra emelkedett. A hivatal célja, hogy lehetőséget biztosítson az innovációs szereplők számára, többek között pályázati források révén, melyre idén 182 milliárd forintos keretösszeg áll rendelkezésre - fűzte hozzá.

Dunai Péter, az MKIK főtitkára a közleményben elmondta: nagy öröm számukra, hogy a mai hightech világban egy ilyen hagyományos, de annál jelentősebb termék nyerte el a kamara innovációs díját. A Graboplast innovációja a tekintetben is kiemelkedő, hogy gyorsan reagált a pandémia által generált higiéniai problémára - hangsúlyozta.

A 2020. évi Magyar Innovációs Nagydíjat a Richter Gedeon Nyrt. nyerte el a Terrosa új bioszimiláris magyar gyógyszer megalkotásáért. Elismerésben részesült továbbá többek között az Additive Manufacturing Technologies Hungary Kft., a TEQBALL Kft. és a Femmetex Hungary Kft. is.

 

Forrás: MTI

További programok »

Gazdaság

Felavatták az új kerékpárutat Kondoroson

A közelmúltban befejeződött a „Kerékpárút fejlesztése Kondoros, Kardos és Békésszentandrás településeken” című projekt, valamint péntek délelőtt átadták az új kondorosi kerékpárutat, a Nagyszénási út, M44-es csomópont lábánál.
2021. szeptember 24. 14:51
FEL