Önfejlesztő műhelyek a Csabagyöngyében

2016. július 2. 16:40 | behir.hu

Szombaton is folytatódott az Országos Playback Színházi Találkozó. Az önfejlesztő műhelyekben a születés és a szavak mögötti tartalom megismerésére is kísérletet tettek a résztvevők.

A playback egy olyan színházi forma, ahol a nézők érzései elevenednek meg a színészek segítségével. Itt nincs előre megírt darab, az előadások ugyanis a nézők által elmondott személyes történeteket jelenítik meg rögtönzött formában.

Ez az innovatív színházi módszer Jonathan Fox nevéhez kötődik, az általa létrehozott szervezethez csatlakozott 24 éve Magyarország. A kezdetekkor mindössze 10 tagú magyar csoport mára már körülbelül 200 tagúvá nőtte ki magát.

A szombati programok között több műhelymunkába is bepillantást nyerhettünk.

A Józan Babák Klub egy szociális intézmény, amely Budapest nyolcadik kerületében működik. A csoport programjaival, előadásaival igyekszik segíteni a veszélyeztetett helyzetben lévő várandós anyák épülését, utógondozását.

Oberth József, a Józan Babák Klubjának projektvezetője elmondta, a társulatnak több olyan tagja is van, aki súlyos szenvedélybeteg volt. A klub pedig nem csak szociális intézményként, hanem barátként is támogatja a nehéz helyzetbe kerülő kismamákat.

A playback módszer fontos része a fejlesztő önismeret, a résztvevők nem csak szavakkal, hanem érzéseikkel is megnyílnak egymás előtt.

- Mikor színházba megyünk, nagyon mélyen meg tud érinteni az a történet, amit a színpadon látunk. Ilyenkor legtöbbünkben felmerül a kérdés, hogyan tudunk a történetek mögé nézni, mi az üzenete a szavaknak – fejtette ki véleményét Kiss György Ádám, a Közép-Európai Playback-Színházi Iskola tanára.

Az önismereti foglalkozást vezető tanár szerint, a szöveg mögötti tartalom sokkal fontosabb, mint maga a beszéd.

- Minden gyógyítás, és önismereti munka attól függ, hogy mennyire figyelünk egymásra, hallgatjuk, látjuk meg mások érzéseit – zárta le a beszélgetést Kiss György Ádám.

 

FEL