Ön védi a bőrét a jó időben?

2021. június 9. 12:50 | Csiffáry Zsuzsanna

Nyáron fokozott fenyegetés éri bőrünket, különösen igaz ez azokra, akik mindennapjaikat a négy fal között, például irodában töltik. Ilyenkor ugyanis a tavaszi hónapokhoz képest sokkal erősebb az UV-sugárzás. A szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy több szabályt érdemes betartani bőrünk védelmének érdekében.

- Bőrünkre nemcsak a nyári időszakban érdemes vigyázni, de talán most még fontosabb, hiszen a járványhelyzet sokakat a négyfal közé szorított, ennek következtében immunrendszerünk is legyengülhetett– tartják a szakemberek. A békéscsabai Fábián Anna különösen fontosnak tartja a bőrápolást, éppen ezért egy jól bevált napi rutint követ.

- Minden reggel egy micellás arcvízzel szoktam áttörölni az arcomat, utána következik a fényvédővel ellátott nappali hidratáló krém, majd a sminkelés. Az alapozómban is van fényvédő, erre különösen figyelek.

Az első és legfontosabb, hogy délelőtt 11 és délután 3 óra között ne menjünk a napra - fogalmazott az egyik helyi gyógyszertár vezető gyógyszerésze. Dr. Melczer Mária Ágnes szerint a legnagyobb hőségben is érdemes mindig olyan helyet keresni, ahol egyáltalán nem, vagy a lehető legkisebbre csökkentett mértékben ér minket az UV sugárzás.

- Aki teheti nyaralás előtt, menjen el kozmetikushoz, hogy kitisztíthassák az arcbőrét. Fontosnak tartom azt is, hogy a bőrünket ne csak kívülről védjük, hanem belülről is, így javaslom a vitaminok szedését- fogalmazott Dr. Melczer Mária Ágnes. 

A napon töltött idő során bőrünk hámrétege reagál az UV sugárzásra. Védekezésképpen a festéksejtek barna színanyagokat termelnek, amely megvédi a bőr sejtjeinek örökítőanyagát a sugárzástól.

Az egyik helyi kozmetikában Balogné Pepó Kitti kozmetikus elmondta, hogy kortól függetlenül mindenkinek ajánlja a nyári időszakban, hogy többször járjanak kezelésekre.

- Nagyon fontos, hogy mindenki óvja a bőrét az erős UV sugaraktól. Én a nyári időszakban, mindenkinek az 50 faktoros hidratáló krémet szoktam javasolni. Hogyha huzamosabb ideig tartózkodunk kint a szabadban, akkor két óránként célszerű újra kenni a bőrünket. Mielőtt kimegyünk, előtte 20 perccel vigyük fel ezt az anyagot- fogalmazott a kozmetikus. 

A szakemberek ajánlják, hogy a szemünket is védjük az UV sugárzástól! Érdemes a megfelelő méretű és jó minőségű napszemüveget választani erre a célra.

Galéria

 

További programok »

FEL