Ön tudja, mi az a halal hús? Ebben erősít a szarvasi pulykafeldolgozó!

2016. február 21. 07:06 | Varga Diána

Csaknem a duplájára emelkedett 2015-ben szarvasi székhelyű Gallicoop-nál a halal termékek gyártása az előző évi mennyiséghez képest. A halal, vagyis az iszlám vallás követői számára készített speciális élelmiszer előállítása és forgalmazása rohamosan növekvő üzletág lett világszerte. A cég a rituálisan vágott húsokat teljes egészében nyugat-európai országokba exportálja.

Hétköznapi jelenet a húsfeldolgozóban: vágás után kampókra kerülnek a pulykák, a munkások pedig feldarabolják a húst. A szarvasi Gallicoop azonban nem csak a hagyományos pulykafeldolgozásban érdekelt, mintegy két éve a muszlim közösség számára is fogyasztható halal termékeket is előállít.

Domján Balázstól, a Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. termelési igazgatójától megtudtuk: Nyugat Európában nagyon jelentős számú muszlim közösség él, így természetes felvevő-piacról van szó. Az eddig feldolgozott húson kívül igény szerint húskészítményeket, így sonkaféléket és panírozott termékeket is előállítanak az üzemben.

A vágást és a csomagolást is muzulmán auditorok felügyelik, akik azt nézik, hogy minden megfelel-e az iszlám vallás előírásainak. Az ellenőrök Franciaországból érkeznek, kéthetes ciklusokban. Ilyenkor több mint kétezer pulykát dolgoznak fel. A vágás rituálisan zajlik, a folyamat közben többször mondanak imát, de a műveletet speciális bemosakodás előzi meg. A halal vágás annyiban különbözik mástól, hogy az állatot nem sokkolják a vágás előtt, illetve az állatot teljesen kivéreztetik, mivel a muszlim vallás (több más vallással egyetemben - a szerk.) tiltja a vér fogyasztását.

A csomagokat külön matricával látják el, így adnak végső garanciát arra, hogy a hús halal. A muszlim vallású francia auditorok elárulták, hogy leginkább a kedvező árak és a jó minőség miatt keresik a magyar termékeket. 

Szarvasról 2015-ben mintegy 500 tonna rituálisan vágott és feldolgozott pulykahúst szállítottak Nyugat Európába, de ezt a számot a cég tovább szeretné emelni. Mint megtudtuk, a kereslet a francia,  a holland és a német partnerek részéről nőtt meg jelentősen. Információink szerint halal pulyka-vágást ilyen nagy tételben Magyarországon egyedül csak a szarvasi húsfeldolgozó cég vállal.

FEL