Ön sportolt már bekötött szemmel? Érzékenyítettek a vakok és gyengénlátók

2022. augusztus 12. 17:25 | Csiffáry Zsuzsanna

A Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesületének vezetősége érzékenyítő sportnapot szervezett Békéscsabán, csütörtökön. A túra a Petőfi ligettől a Szent István térig tartott, három megállóval. A program részeként a sportkedvelők kvízkérdések és ügyességi játékok segítségével mérhették össze tudásukat.

Csütörtökön gyülekeztek az érdeklődők a Petőfi ligetben, a Békés Megyei Vakok és Gyengénlátók Egyesülete által szervezett érzékenyítő sportnapra, amelyen bárki részt vehetett.

Az egyesület vezetői és tagjai egy útvonalat határoztak meg, ahol bekötött szemmel kellett végigmenniük a látó versenyzőknek, illetve a nem látók is megmutathatták azt, hogyan boldogulnak az ügyességi játékokban. Több segítő is csatlakozott a sportprogramhoz, amelyet több szempontból is fontosnak tartanak. 

Balla Istvánné, Gyuláról érkezett a sportnapra.

Balla Istvánné, Gyuláról érkezett a sportnapra. Minden évben részt vesz a programon. Mint mondta teljesen vakként nagy kihívás, és izgalmas is egyben a felhívás. Örül annak, hogy ebben a formában is megmutatkozhatnak az utca embere előtt. A képen éppen az egyik állomás ügyességi játékát végzi el.

Tóth Krisztina, a Békés Megye Vakok és Gyengénlátók Egyesületének, szeghalmi körzetvezetője hangsúlyozta: az érzékenyítő napok azért is fontosak, hogy azok, akiknek nincsen baj a látásukkal, belelássanak abba, hogy a szemüveg, fehér bot, vakvezető kutya, nemcsak egy-egy tárgy, hanem ettől függ a nem látók életminősége. Azok, akik a sportnapon kíváncsiságból vettek részt, megtapasztalhatták, milyen az élet a látás nélkül.

Vannak olyan tagok az egyesületben, akik életük során folyamatosan vesztették el látásukat, amely nemcsak a mindennapokban jelent kihívást. 

 – Mióta megvakultam, nem tudtam kimenni az otthonomból. Otthon, a négy fal között éltem, nem volt senki, aki segített volna abban, hogy a lakásból kijussak. Az egyesület viszont nagyon sokat segít nekem, megtanultam közlekedni, és az informatikát is tanulhatom – fogalmazott Szabó Edit

A program szervezői között akadtak olyanok, akik a családjuk révén jöttek el. Hankó Petra elmondta, nagy öröm volt számára, hogy unokatestvérével együtt segíthettek a résztvevőknek. Petra plusz színpadi produkcióval, kézműves foglalkozással, és táncmulatsággal készült a résztvevőknek. 

Telekiné Furák Mónika rendőr alezredes szerint minden embernek ki kellene próbálnia az érzékenyítő programokat azért, hogy megtapasztalják az életnek ezt az oldalát. 

A kvízkérdések és az ügyességi játékok végén lehetőség volt az úgynevezett bátorságpróbára, vagyis a tandemkerékpár kipróbálására. Az eszközzel akár nem látóként is lehet a városban szabadon közlekedni, látó párral. 

További programok »

FEL