Olcsóbb államot teremt a NAV 2.0

Az unió legversenyképesebb adóhivatalává válhat a NAV 2.0-val a Nemzeti Adó- és Vámhivatal – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára. Tállai András szerint a legfontosabb feladat az adórés és a behajthatatlan kintlévőségek jelentős csökkentése, illetve a magánszemélyek és a cégek adminisztratív költségeinek számottevő mérséklése. Emellett újabb csapást mérnek a feketegazdaságra.

A NAV 2.0 program célja, hogy az adóhivatal valós idejű, papírmentes szolgáltatásokkal segítse a lakosságot és a vállalkozókat, például egyre több bevallás tervezetét készítse el az adózók helyett – mondta Tállai András a távirati iroda kérdésére. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára emlékeztetett arra, hogy idén debütált a NAV elektronikus szja-rendszere, amely a lakosságot mentesítette a bevallás kitöltésének kötelezettsége alól. – Az on­line számlázás július 1-jétől tesztelhető, éles üzembe állításakor pedig hatalmas csapást mérhet a magyar feketegazdaságra. Ezt az irányt követve a NAV 2.0 fókuszában az online szolgáltatások bővítése és az elektronikus fejlesztések állnak – emelte ki az államtitkár.

Tállai András: Az elektronikus fejlesztések állnak a fókuszban
Fotó: Havran Zoltán

Hozzátette: a NAV 2.0 reális célja, hogy a vállalkozások adóadminisztrációval töltött ideje a felére csökkenjen.

A program keretében olyan technikai eszközöket és technológiákat helyez üzembe az adóhivatal, amelyek segítségével a nagy mennyiségű és gyors ütemben bővülő adatállomány a lehető leghatékonyabban felhasználható. Így a NAV nemcsak az szja-bevallást tölti ki a magánszemélyek helyett, hanem a jövőben a vállalkozások majdnem minden bevallástervezetét elkészítheti.

A NAV a bevallások kiajánlása mellett egy speciális szolgáltatást is nyújt majd: mindenki ellenőrizheti az „adóhelyzetét”. – A rendelkezésre álló információkat az adózók számára is láthatóvá teszik, ami egy online felületen keresztül bármikor lekérdezhető – hangsúlyozta Tállai András. Az államtitkár szerint a valós idejű, automatikus és elektronikus információáramlás másik előnye, hogy az ellenőrzés még gyorsabbá és hatékonyabbá válik, illetve megsokszorozódik a kockázati elemzések pontossága. Az adócsalást szinte valós időben, azonnal észleli a hivatal. Az adatokban rejlő anomáliák gyors feltárása az illegális vagyonkimentésnek is gátat szab, így a behajthatatlan tartozások összegére is jótékony hat.

A feketegazdaság elleni küzdelemben élen jár Magyarország, amit igazol az Európai Bizottság tanulmánya. Eszerint a magyarországi becsült áfaadórés – azaz a költségvetésből kieső áfabevétel – mértéke a 2013. évi 22,24 százalékról 17,95 százalékra, 4,3 százalékponttal csökkent 2014-ben. – Ezzel az eredménnyel hazánk a harmadik legnagyobb javulást érte el az EU-ban. Az előzetes kalkulációk szerint az adórés öt év múlva, a NAV 2.0 megvalósulásakor harmadával csökkenhet – mondta Tállai András. Szavai szerint a NAV 2.0 a biztosíték arra, hogy a tisztességes adófizetők élete egyszerűbb lesz, viszont a csalárd, adóelkerülő vállalkozók esélyei az államkasszával szemben kisebbé válnak.

 

Forrás: Magyar Idők

Megosztás:

Címke: , , ,