Odavágunk a könyvpiacnak – Alcser Norbert könyvbemutatója és előadása Békéscsabán

"A könyvkiadást nem a becsődölő nagyobb kiadók fogják tönkretenni, hanem a változatlan üzleti modell és az ehhez való görcsös ragaszkodás."

A könyvkiadást nem a becsődölő nagyobb kiadók és könyvértékesítők fogják tönkretenni, hanem a több mint ötven éve változatlan üzleti modell és az ehhez való görcsös ragaszkodás – mondta a Békés Megyei Könyvtárban Alcser Norbert, a Publio Kiadó Kft. ügyvezetője, azon az előadáson, ahol az Odavágunk a könyvpiacnak című könyvét is bemutatta.

Alcser Norbert 2011-ben alapította meg két társával Magyarország első self-publishing szolgáltató kiadóját, a Publiót. Azóta több mint 1500 könyvet adtak ki, és számos könyvük vezette a Bookline e-könyv toplistáját. Hétfőn a Békés megyei könyvtárosoknak rendezett szakmai program keretében mutatta be könyvét, és beszélt a könyvkiadás új útjairól.

– A könyvkiadással ma az egyik legnagyobb probléma az, hogy a kiadók nem változtatnak azokon az üzleti modelleken, ami az elmúlt 50-60 évben alakult ki, nem reagálnak az új olvasási szokásokra, marketing trendekre vagy a közösségi médiára. A könyvek átlagos példányszáma csökken, a kiadók ennek ellenére folyamatosan gyártják az új címeket, ami viszont egy idő után a minőség romlásához is vezethet – fogalmazott Alcser Norbert.

A Publio vezetője megjegyezte, hogy ma a két-három nagyobb értékesítő könyvhálózat egyben kiadó is, és a maguk által készített könyveket helyezik előtérbe. A finanszírozást illetően gondot okoz, hogy 1000-1500 példányt gyártanak le egy könyvből, és nem tudni, mikor lesz abból bevétel – így a kisebb kiadónk igen nehéz helyzetbe kerülhetnek.

– Mi, mint szerzői kiadással foglalkozók abban tudunk segíteni, hogy a szerző megtalálja azokat a csatornákat, ahol értékesíteni lehet – tette hozzá Alcser Norbert, akinek a könyvéből az is kiderül, hogy például a Pelikán ügyirat szerzője, John Grisham saját kiadással indította el karrierjét, vagy A szürke ötven árnyalata szerzője, Erika Leonard is a self-publisherek közé tartozik.

Megosztás:

Címke: ,