Nyomozás a szocialista vezetésű Szentesen

2016. július 7. 09:22 | behir.hu

Hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomoz a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság a szentesi önkormányzatot érintően – tudta meg lapunk a területileg illetékes Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságtól. A Békés megyei rendőrség arról tájékoztatott, hogy a gazdaságvédelmi osztálya egy büntetőeljárásban valóban több olyan feljelentést vizsgál, amelyek egy szentesi beruházás ügyében érkeztek. – A különböző gazdasági bűncselekmények gyanúja miatt elrendelt és válaszadásunk időpontjában ismeretlen tettes ellen folyamatban lévő nyomozásról az eljárás jelenlegi szakaszában részletesebb tájékoztatást nem tudunk adni – közölte a főkapitányság.

Így nem kaptunk információt arról, hogy pontosan milyen ügyben folyik a nyomozás, de annyi biztos, hogy a szocialista vezetésű szentesi önkormányzat működésével kapcsolatban több feljelentés is született. Az egyik ügyben az Állami Számvevőszék fordult a Csongrád Megyei Főügyészséghez.

A feljelentés szerint az ÁSZ munkatársai az önkormányzat ellenőrzése során megállapították, hogy 2011. október 28. és 2014. február 10. között a város összesen 68,4 millió forint tagi kölcsönt nyújtott a Szentes Spa & Medical Kft.-nek, amelynek a város az egyik tulajdonosa. Ezeket az összegeket a polgármester által aláírt megállapodások alapján fizették ki, részben szabálytalanul, bizonyos esetekben pedig képviselő-testületi jóváhagyás nélkül.

A tagi kölcsönök folyósítása olyan időszakban történt, amikor a cég saját tőkével már nem rendelkezett, és a gazdasági társaság nem tett eleget törlesztési, illetve visszafizetési kötelezettségének. A feljelentő álláspontja szerint a tagi kölcsön nyújtása nagyfokú kockázatot hordozott, és a döntés miatt az önkormányzatnak vagyoni hátránya keletkezett.

Feljelentés született egy helyi, az önkormányzatot érintő beruházás miatt is. A város 2015. március 12-én vállalkozási szerződést kötött az Unibau-Épszer Kft.-vel a helyi üdülőközpontban levő szabadtéri medencék felújítására. A szerződéses ár 70,3 millió forint volt.

A kivitelezés során a vállalkozó nem várt költségnövekedést jelzett, ami miatt a képviselő-testület további 107,8 millió forint többletforrást szavazott meg. Ezután a kivitelező a szerződésben vállalt határidőre nem végezte el a munkát, de az önkormányzat nem intézkedett a kötbér érvényesítéséről, amivel a feljelentés szerint jelentős kár érhette a várost.

Forrás: magyaridok.hu

 

 

FEL