Nyolcadik alkalommal rendeztek Ausztrál napot Békésen

2019. július 22. 06:15 | Kovács Andrea

Az Ausztráliai és Békési Polgárok Egyesülete nyolcadik alkalommal rendezte meg az Ausztrál napot. A rendezvényen megkoszorúzták az Ausztrál Pontnál található emlékművet, és a Békéscsabai Ipartestület veterán motorosai is felvonultak. Békés-Dánfokon pedig a Prohászka Béla mesterszakács vezetésével gulyáságyúban főzött hungarikum étel és zenés mulatság várta a rendezvényre látogatókat.

Az Ausztráliai és Békési Polgárok Egyesületének egyik alapító tagja Izsó Gábor polgármester, aki elmondta: a Juhász Zoltán kezdeményezésére megalakított egyesület létrehozását is nagyon jó kezdeményezésnek tartotta, hiszen Békésről is nagyon sokan vándoroltak ki Ausztráliába, élnek ott és látogatnak haza. Kisebb baráti találkozókkal indult az egyesület működése, mára azonban évente két nagyobb rendezvényt is tartanak és az egyesület több jótékonysági célú gyűjtést is szervezett már.

 

A Békéscsabai Ipartestület Veterán Motoros Klubjának tagja is részt vettek az Ausztrál napon (Fotó: Ujházi György)

A Békéscsabai Ipartestület Veterán Motoros Klubjának tagja is részt vettek az Ausztrál napon (Fotó: Ujházi György)

A gulyáslevest a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke és barátai készítették el. Prohászka Béla gulyáságyúban készítette el az hungarikum ételt. A Venesz-díjas mesterszakács elmondta: a katonák által használt főzőszerkezetben négy tengely van, amelyek úgy működnek, mint egy-egy kukta. Az egyikben a vöröshagymát, a marhahúst, a mangalicazsírt pirították le, a másik kettőben a gulyásleves zöldséges alapja készült, a negyedikben pedig a vizet forrósították mellé.

- Ebben a szerkezetben gyorsan el lehet készíteni az ételeket, de most az ízekre helyezték a hangsúlyt, így négy és fél óra alatt készült el a száz adag leves – mondta el a mesterszakács.

 

Gulyáságyúban készült a hungarikum étel az Ausztrál napon (Fotó: Ujházi György9

Gulyáságyúban készült a hungarikum étel az Ausztrál napon (Fotó: Ujházi György)

Juhász Zoltán, az Ausztráliai és Békési Polgárok Egyesületének elnöke elmondta: a kint élő magyarok előtt szerettek volna tisztelegni azzal, hogy évente rendeznek egy olyen napot, ahol vendégül látják az Ausztráliában élő magyarokat, akik itthoni barátokkal találkozhatnak, kikapcsolódhatnak és rajtuk kersztül a békésiek is jobban megismerhetik Ausztráliát.

 

További programok »

Itthon

Békéscsabai fiatalokat támogatott a város

Aláírták szerződéseiket azok a fiatalok, akik a „Békéscsaba hazavár!” önkormányzati támogatásban részesültek. A pályázatban a helyi önkormányzat hallgatói ösztöndíjjal, valamint a már végzett diákokat életkezdési támogatással segíti.
16:36
FEL