Az Ausztráliai és Békési Polgárok Egyesületének egyik alapító tagja Izsó Gábor polgármester, aki elmondta: a Juhász Zoltán kezdeményezésére megalakított egyesület létrehozását is nagyon jó kezdeményezésnek tartotta, hiszen Békésről is nagyon sokan vándoroltak ki Ausztráliába, élnek ott és látogatnak haza. Kisebb baráti találkozókkal indult az egyesület működése, mára azonban évente két nagyobb rendezvényt is tartanak és az egyesület több jótékonysági célú gyűjtést is szervezett már.
A gulyáslevest a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke és barátai készítették el. Prohászka Béla gulyáságyúban készítette el az hungarikum ételt. A Venesz-díjas mesterszakács elmondta: a katonák által használt főzőszerkezetben négy tengely van, amelyek úgy működnek, mint egy-egy kukta. Az egyikben a vöröshagymát, a marhahúst, a mangalicazsírt pirították le, a másik kettőben a gulyásleves zöldséges alapja készült, a negyedikben pedig a vizet forrósították mellé.
- Ebben a szerkezetben gyorsan el lehet készíteni az ételeket, de most az ízekre helyezték a hangsúlyt, így négy és fél óra alatt készült el a száz adag leves – mondta el a mesterszakács.
Juhász Zoltán, az Ausztráliai és Békési Polgárok Egyesületének elnöke elmondta: a kint élő magyarok előtt szerettek volna tisztelegni azzal, hogy évente rendeznek egy olyen napot, ahol vendégül látják az Ausztráliában élő magyarokat, akik itthoni barátokkal találkozhatnak, kikapcsolódhatnak és rajtuk kersztül a békésiek is jobban megismerhetik Ausztráliát.