Emlékpontot avattak Békésen, az Ausztrál napon - videóval

2017. július 18. 09:56 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Felavatták az első Ausztrál Pontot Békésen, szombaton. Az emlékművet azért hozták létre, hogy legyen egy olyan hely a településen, ahol tiszteletüket tehetik azok az ausztrálok, akiknek ősei Magyarországról költöztek a kontinensre. A hatodik Ausztrál napon a hazatérő elszármazottak és a békésiek találkoztak a városban.

A magyar és az ausztrál zászlót is felvonták szombaton az egyik békési cukrászda udvarán, ahol átadták az Ausztrál Pont emlékművet.

– Az a cél, hogy amikor ide látogatnak az Ausztráliából hazaérkező volt békésiek, akkor el tudjanak jönni és tiszteletüket tudják tenni ezen a helyen – mondta Izsó Gábor, Békés polgármestere az ünnepségen.

Az emlékpontot társadalmi munkában állította fel az Ausztráliai és Békési Polgárok Egyesülete, a két nemzet együttműködésének tiszteletére.

 

 

– Hiszem azt, hogy ez az emlékhely egy kiindulási pont és innen haladunk a céljaink felé. Bízom abban, hogy egyre több ausztrál és magyar jön ide – fogalmazott Juhász Zoltán, az Ausztráliai és Békési Polgárok Egyesületének elnöke.

Ausztrália fővárosától, Canberrától 15 500 kilométerre avatták fel a két ország kapcsolatát szimbolizáló Ausztrál pontot. A bécsi ausztrál nagykövetség első tanácsnoka szerint ez az emlékhely a lelkesedés és a két nemzet közötti tisztelet megtestesülése.

–Az ausztrál-magyar kapcsolatok az emberek közötti kapcsolatokon alapulnak. 80 ezres magyar közösség él kint Ausztráliában, akik nagyban hozzájárultak az ausztrál társadalomhoz és a gazdasághoz. Nagyon aktív és élő kapcsolat van jelen az emberek között, ami jó alapot ad arra, hogy tovább fejlődjenek a gazdasági kapcsolatok és a további nemzetközi együttműködések is – hangsúlyozta Alison Drury, Ausztrália Bécsi Nagykövetségének első tanácsnoka.

Az avatóünnepség után hagyományos motoros felvonulással indultak Békés belvárosából az Ausztráliai és Békési Polgárok Egyesületének tagjai Dánfokra.

Az üdülőközpontban magyar népzene és a Belencéres Néptáncegyüttes bemutatója szórakoztatta az érdeklődőket. A rendezvényre nem csupán Ausztráliából és Békésről, hanem az ország több településéről érkeztek, köztük dr. Kiss-Rigó László megyéspüspök, aki az egyesület tiszteletbeli elnöke.

– Úgy kerületem az egyesületbe, hogy egyrészt jóban voltam a korábbi ausztrál nagykövettel. Másrészt – lehet, hogy nem mindenki tudja – de az egész családom Ausztráliában él. Innen is érzem hitelesnek a jelenlétemet az egyesületben – mondta dr. Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye megyéspüspöke.

A baráti beszélgetések mellett gazdasági és kulturális együttműködési elképzeléseket is megfogalmaztak a résztvevők.

– Az az elképzelésünk, hogy ausztrál üzletembereket és kulturális intézményeket képviselő delegációt, akik részt vesznek majd a kolbász fesztiválon. Így meg tudjuk építeni az alapját annak, hogy a jövőben a két ország sikeresen együttműködjön – emelte ki Julianna Szodorai ausztrál üzletasszony.

A rendezvényen hagyományos ételekkel, halászlével és szürke marha pörkölttel vendégelték meg az érdeklődőket, ezzel is ápolva a magyar gyökereket.

További programok »

FEL