Nyitva marad Gyulán a vár és a kastély

2022. szeptember 24. 10:28 | behir.hu

Nem zárnak be Gyula fontosabb turisztikai attrakciói; a vár és az Almásy-kastély is folyamatosan várja majd a vendégeket az előttünk álló hónapokban.

- Elképzelhetetlen, hogy bezárjuk a várat vagy az Almásy-kastélyt, s ezt a két kiállítóhely adottságai lehetővé is teszik – jelentette be Fekete-Dombi Ildikó, a gyulai kiállítóhelyeket működtető nonprofit kft. ügyvezetője. A szakember közlése szerint a városban sokan élnek az idegenforgalomból, miattuk is fontosnak tartja, hogy a két történelmi épület folyamatosan látogatható legyen. – Nem is gondolkodtunk a két kiállítóhely bezárásában, hiszen addig van turizmus, amíg látogatható attrakció is. Felelősséggel tartozunk azok felé, akik az idegenforgalomból élnek.

Fekete-Dombi Ildikó elmondta: míg az Almásy-kastélyban a közelmúltban megvalósult felújításkor kialakított környezetbarát rendszer segíti a folyamatos nyitva tartást, a gyulai várban a közelmúlt – saját erőből megvalósított – hatékonyságnövelő fejlesztései és ezek gyors lezárása tette lehetővé, hogy ne kelljen bezárniuk.

– Az Almásy-kastély az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. működtetésében lévő kiállítóhelyek közül a legkorszerűbb, egyúttal a legzöldebb, energiafelhasználás szempontjából a leginkább hatékony. A geotermikus fűtési-hűtési rendszernek köszönhetően az épületben nincs gázfogyasztás, a működtetést elektromos áram biztosítja – fogalmazott az ügyvezető.

Alacsony energiafelvétellel működnek a kastély fényforrásai is, az épületben dolgozó munkatársak pedig az asztali gépeknél alacsonyabb fogyasztású laptopokat használnak, míg a tárlatban működő okos eszközök, az interaktív elemek is a nagy erőgépeknél jóval takarékosabb mini számítógépekről üzemelnek. 

– Az energiatakarékosság a fenti módszerek segítségével mindig is jellemezte a kastélyt – mondta Fekete-Dombi Ildikó.

Az ügyvezető igazgató a gyulai várral kapcsolatban úgy fogalmazott: folyamatosan cserélték le a fényforrásokat energiatakarékosra, a folyamatnak most értek a végére. Mivel a várban nincs ruhatár, s a látogatók eddig is kabátban járták végig a kiállítást, a hőmérséklet pár fokos csökkentésével tudnak csökkenteni a költségeiken.

– Természetesen szem előtt tartjuk a műtárgyvédelmet is, így a vár kiállítótereiben ennek megfelelően tervezzük beállítani a hőmérsékletet. A nyitva tartásban lesznek azért változások valamennyi általunk működtetett kiállítóhelyen. Ezt az elmúlt évek adataira, látogatószámaira alapozva alakítottuk ki – közölte Fekete-Dombi Ildikó.

 

A gyulai kiállítóhelyek látogathatósága 2022. november 1. – 2023. február 28. között:

 

Gyulai Vár

kedd-vasárnap 10.00-16.00

hétfő zárva

Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont

kedd-vasárnap 10.00-16.00

hétfő zárva

Erkel Ferenc Emlékház

kedd-szombat 10.00-14.00

vasárnap, hétfő zárva

Kohán Képtár

zárva

Ladics-ház

zárva

További programok »

FEL