Nyit az Árpád fürdő – Nem egyszerű technikailag az újraindulás

2020. május 27. 13:25 | Sipos Gábor

A koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások a fürdőket és a strandokat is érintették, azok ugyanis idáig zárva tartottak. A korlátozások enyhítésével június negyedikétől az igazolt úszók és a vízilabdás sportolók vehetik birtokba a fürdő úszómedencéjét

A nyitásig sok a teendő. A két hónapos leállás után szükség van a medence alapos fertőtlenítésére és újra kell tölteni vízzel. Ilyen hatalmas méretnél több, mint egy napig tart a számítógépes rendszerrel ellenőrzött medence feltöltése.

– Ha teli lesz az úszómedence vízzel, akkor intenzív klórozás, fertőtlenítés kezdődik, ami három napot vesz igénybe, többek közt beállítjuk az üzemi klór- és vegyszerszinteket. Ez nagyon fontos, főleg a hosszú leállás után, hiszen a vezetékekben pangott a víz. Ezt a munkálatot feltétlenül el kell végeznünk, hogy tökéletes vízminőséget érjünk el – hangsúlyozta az Árpád Gyógy- és Strandfürdő vezetője, Zsadon Endre. 

Mielőtt bárki csobbanhatna a medence vizében, a szakemberek egy laboratóriumi vizsgálattal is ellenőrzik a vízminőséget, ez újabb három napot vesz igénybe. Ha ez az eredmény is megfelelő, akkor a sportolók, például az úszók ismét birtokba vehetik a létesítményt. A Békéscsabai Előre Úszóklub vezetőedzője elmondta, hogy az úszók számára a szárazföldi edzések – bár jót tesznek a kondíciónak – nem egyenértékűek a vízben végzett munkával.

– Óriási az örömünk, hisz nagyon hosszú hetek és hónapok után ugrunk újra vízbe. Nagyon sok versenyzőnk és edzőnk várta, hogy végre ismét itt lehessünk az uszoda partján.  30 éve itt dolgozom, tehát mindenféleképpen nagy örömmel tölt el, hogy túl vagyunk ezen az időszakon – mondta mosolyogva Szarvas János vezetőedző.

Az úszók mellett a vízilabdázók is vízbe szállhatnak június negyedikén. A nagyközönség a tervek szerint egy héttel később élvezheti a vizes örömek. A termál medencéken és a szaunákon kívül minden használható lesz majd, viszont a hátsó medencék élményelemei közül néhányra még várni kell az érvényben lévő korlátozások miatt.

További programok »

Itthon

Vetélkedővel hozták közelebb az egészségügyet a középiskolásokhoz

A Szenvedélyünk az egészség elnevezésű vetélkedőt 28 évvel ezelőtt találták ki a Békéscsabai Védőnői szolgálat munkatársai azért, hogy a középiskolán kívül is hasznos információhoz juttassák a fiatalokat. A rendezvénynek idén a Csabagyöngye Kulturális Központ adott otthont, két év kihagyást követően.
2022. május 16. 16:54
FEL