Nyílászárókat ígért, de semmit nem küldött – Vádat emeltek a berényi csaló ellen

2019. július 19. 09:59 | behir

A Békéscsabai Járási Ügyészség 17 rendbeli üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és 2 rendbeli vétsége miatt emelt vádat egy 31 éves, büntetett előéletű, mezőberényi férfi ellen, aki 19 sértettet károsított meg országszerte.

A Békés Megyei Főügyészség közleménye szerint a vádlott 2017 szeptemberében mindössze négy napig állt munkaviszonyban egy törökszentmiklósi székhelyű, használt és új ablakok forgalmazásával foglalkozó kft.-vel. Mivel a vádlott ez idő alatt nem tudott elszámolni munkáltatójának nagyobb összegű készpénzzel, ráadásul a társaság tehergépkocsiját is önkényesen használta, munkaviszonyát a próbaidő alatt megszűntették.

Míg a vádlott a kft.-nek dolgozott, megismerte annak e-mail címét és a hozzá tartozó jelszót, így elhatározta, hogy megélhetésének biztosítása érdekében úgy szerez pénzt, hogy a cég elektronikus postacímével visszaélve a vállalatot az interneten megkereső ügyfelekkel maga veszi fel a kapcsolatot, és a piaci ár alatt ablakokat, ajtókat és garázskapukat kínál majd számukra.

A mezőberényi férfi azt kérte a tőle nyílászárókat megrendelő ügyfelektől, hogy fizessék ki előlegként a vételár felét, de olyan is előfordult, hogy a teljes összeget követelte hozzátartozói és ismerősei bankszámlájára (ők nem tudtak arról, hogy bűncselekmény elkövetéséből származó pénz kerül a számlájukra, azt átadták a vádlottnak).

A vádlott a megrendelt termékeket nem küldte el a sértetteknek, a megrendeléseket nem tudta teljesíteni, bár nem is állt szándékában. Az előre kitervelt csalások révén a férfi három hónap alatt – 2017. október 3-a és 2018. január 23-a között – összesen 3,6 millió forint jogtalan haszonhoz jutott.

A Békéscsabai Járási Ügyészség a férfi ellen 17 rendbeli üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és 2 rendbeli vétsége miatt emelt vádat. A járási ügyészség vádiratában a vádlottal szemben végrehajtandó börtönbüntetés és pénzbüntetés kiszabását indítványozta, valamint azt, hogy a bíróság tiltsa el a közügyek gyakorlásától és az okozott kárt is meg kell a vádlottaknak térítenie. Az eljárás a Békéscsabai Járásbíróságon folytatódik.

FEL