Nyaralásra spórolunk, nem a nyugdíjas évekre

2018. július 1. 18:22 | behir

Egyre többet költenek a magyarok nyaralásra, a megtakarítási célok között évek óta az utazás az egyik legnépszerűbb, ám az öngondoskodás egyre hátrébb szorul a sorban – derül ki az OTP Bank 2017-es Öngondoskodási Indexének eredményéből.

Tény, hogy szívesen nyaral a magyar: a KSH adatai szerint tavaly a nyári hónapokban 129 milliárd forintot költöttünk csak belföldi utakra, ami több mint 25 százalékos bővülést jelent a 2013-as adathoz képest.

Az emberek utazás iránti vágyát tükrözi az OTP Öngondoskodási Indexének utóbbi években mért eredményei is. Ezekből kiderül, a 2012-es adathoz képest megduplázódott azoknak a száma, akik belföldi vagy külföldi útra terveztek megtakarítani. Ám, ha a tervek megvalósításáról van szó, akkor változik a kép. Tavaly csak minden ötödik magyar tudta megvalósítani külföldi vagy belföldi utazási tervét.

 

Rövid távú célok

 

A nyugdíjas évekre tervezett öngondoskodás pedig egyre hátrébb kerül a rangsorban, ahogy az ilyen célú tervek megvalósítása is. Tavaly a magyarok mindössze tíz százaléka tervezett megtakarítani kifejezetten a nyugdíjas éveire, és mindössze hat százalékuknak sikerült az elmúlt egy évben ilyen célt megvalósítani, amely csökkenést mutat az előző évek eredményeihez képest.

 

Hunyor Erna Szofia

 

További programok »

FEL