Notebookokat kaptak a gyulai Erkeles diákok a digitális esélyegyenlőség jegyében

2023. november 18. 17:05 | Kugyelka-Zámbori Eszter

A gyulai Erkel Ferenc Gimnáziumban 96 notebookot adtak át otthoni használatra a tizedikes diákoknak. A „Digitális oktatáshoz való egyenlő hozzáférés feltételeinek biztosítása a tanulók és a pedagógusok számára” című projektnek köszönhetően a napokban az ország számos intézményébe érkeznek digitális eszközök, amelyek az otthoni tanulást könnyítik meg a diákoknak a jövőben.

A Gyulai Tankerületi Központ pénteken az Erkel Ferenc Gimnázium diákjainak és a intézménynek adta át a 96 tanulói és 90 intézményi laptopot, az utóbbiaknak köszönhetően új okost tantermet hoznak létre a közeljövőben. 

– Az életünket a digitalizáció oly módon szövi át, és olyan gyorsan változik hogy egyetlen emberöltő alatt beláthatatlan változásokat okoz a társadalomban, művészetekben, a zenében, a tudományokban. Az oktatás digitalizációja ugyanilyen robbanásszerű folyamat, hiszen az elmúlt években számos interaktív, digitális, okoseszköz került az intézményekbe: táblák, kijelzők, okostankönyvek. Erre fel kell készülni, és ebben segít ez a program – mondta el Teleki-Szávai Krisztina, tankerületi központ vezetője. Hozzátette: a fenntartásukban működő intézményekhez a 2021/2022-es tanévben 397 notebookot szállítottak ki, 77 eszköz a pedagógusokhoz, míg 320 eszköz az akkor 9. évfolyamos diákokhoz került. A napokban újabb 1457 notebookot szállítottak ki, amelyből  843-et a 7. és 10. évfolyamos diákok, 614 pedig az iskolák kaptak meg. 

Az eseményen Gyula polgármestere kiemelte, hogy a város számos ösztöndíjat biztosít a tehetséges diákoknak, de emellett fontos, hogy a szociálisan rászoruló tanulók is kapjanak ösztöndíjat, hogy a tanulással kitörhessenek a helyzetükből.

– Ezekből az informatikai eszközből, olyan családok, olyan diákok is részesülhetnek, akik lehet, hogy saját maguk nem tehetnék meg, hogy megvásárolják a korszerű eszközöket. Márpedig a mai világban a korszerű tudás megszerzéséhez elengedhetetlen a digitális eszközök használata – emelte ki Görgényi Ernő. Hozzátette: az a cél egy gimnáziumban, hogy az ide járó diákok olvasott és művelt emberekké váljanak, szerezzék meg azokat a kompetenciákat, amelyek a továbbtanuláshoz szükségesek és idővel szakemberként visszatérjenek Gyulára és itt találják meg a boldogulásukat.

 

Galéria

 

– Most a tizedikes évfolyam otthoni felkészülését, tanulását tudjuk ezekkel a notebookkal segíteni. Jó hír, hogy lesz egy harmadik kör is, amikor a kilencedikesek is hozzáférnek ezekhez az eszközökhöz. Jogos lehet a kérdés, hogy vajon miért is fontos egy gimnáziumban az, hogy digitális eszközök segítségével oktassa és nevelje a diákjait. Elég visszatekinteni a 2020-as esztendőhöz. Mindannyian jól tudjuk, hogy a pandémia időszaka egy új kihívás elé állította az intézményeket, hiszen mindannyiunknak egyszerre kellett azt megtanulnunk hogy milyen is az online térben tanítani és tanulni – erről már az Erkel Ferenc Gimnázium igazgatója beszélt. Zámori Ida hozzátette: a jelenleg tizenegyedikes évfolyam már az előző évtől használja a 21/22-es tanévben kapott eszközöket és nagyon jók a tapasztalataik. A családok által megigényelt laptopokat addig használhatják a diákok, amíg az iskola tanulói.

– Egy kormánydöntés alapján most a gyulai Erkel gimnáziumban, de ezzel párhuzamosan az ország mintegy 2500 településén informatikai eszközöket adnak át az oktatás megkönnyítése, és az esélyegyenlőség biztosítása érdekében. A program semmiféle megkülönböztetés nem tesz az állami, egyházi, nemzetiségi vagy kisebbségi fenntartású közoktatási és köznevelési intézmények között. Persze pályázni kell a tankerületnek az eszközökre, de semmiféle részrehajlás nincs. Már tudjuk a 2024-es költségvetés adatait, ami alapján a közoktatásra és köznevelésre 400 milliárd forinttal több pénz jut, mint az idén, amelynek egy jelentős részét ilyen programokra fordítja a kormány  – hangsúlyozta Kovács József, a térség országgyűlési képviselője. 

Az eseményen a gyulai Erkel Ferenc Gimnázium szülői munkaközösség elnöke Budai-Szűcs Éva, valamint a diákok nevében Petrovszki Laura vette át jelképesen a tanulói notebookokat. Emellett az intézmény igazgatójának is átadták jelképesen az intézményi laptopokat, amelyek az új okostanterem alapját képezik majd a gimnáziumban. 

További programok »

Gyula

Családi napra várták az érdeklődőket Gyulán

Második alkalommal rendeztek családi napot a Sanitas Diagnosztikai és Rehabilitációs Központban szombaton, Gyulán. A programon többek táncbemutatókkal, élményautózással és kézműves programokkal várták a kicsiket és nagyokat.
2024. június 15. 18:38
FEL