Nógrádi György: "Európa veszélyeztetett biztonságpolitikai szempontból"

2019. április 30. 16:00 | Szabó Rita

„Biztonságos Európa?” – címmel indított rendezvénysorozatot a Polgárok Békéscsabáért Egyesület, amelynek második állomása kedden volt a Csabagyöngye Kulturális Központban. A programon Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő tartott előadást többek közt az USA-stratégia lényegéről, továbbá az érdeklődők megtudhatták, hogy a megváltozott világgazdasági és világpolitikai helyzetben milyen lehetőségei vannak Európának. 

Herczeg Tamás, a program fővédnöke elmondta: olyan korban élünk, amikor sokakban felvetődik a kérdés: mennyire biztonságos Európa? Hozzátette: ezért is hívták életre a szervezők a rendezvénysorozatot.

– Európa biztonsága mindenkit érint valamilyen módon.  Azok a kihívások, amelyek a 21. században a határok nélküli Európában leselkednek ránk, nyitottá teszik az embereket azokra a kérdésekre, amelyek a konkrétabb fenyegetettségeket is jelentik – tette hozzá az országgyűlési képviselő.

Európában sok nehéz kérdés van, ebből az egyik a migráció problémája – fejtette ki előadásában Nógrádi György.

– Nem kell a migráns! A nép csökkenését meglehet szociálpolitikával oldani. Ez nem gyors, látványos lépés, de megoldható – taglalta a szakértő.

Nográdi György a kontinens jelenlegi helyzetére, problémáira és lehetőségeire is kitért Békéscsabán.  Az előadó elmondta: az emberek mindennapjait befolyásolja a biztonság a terrorizmus és migráció időszakában. A szakember szerint Európa veszélyeztetett biztonságpolitikai szempontból.

– Európa rendkívüli mértékben veszélyeztetett: a kontinens megtelt. Egyre több migráns szeretne bejönni a kontinensre: Franciaországban a migránsarány 14 százalék, Németországban 16 tartományából tizenötben már no-go zónák vannak, míg a skandináv térségben a helyzet nem egyszer átláthatatlan. Magyarországot eddig elkerülték a migránsok, ennek alapvető oka, hogy a szerb határon kerítést építettünk és megakadályoztuk, hogy a migránsok bejöjjenek – fejtette ki Nógrádi György.

A szakértő előadásában kitért a májusi, európai parlementi választásokra. Véleménye szerint Európa átalakulása a tét május 26-án.

További programok »

FEL