Nincs halálra ítélve a gyökeres karácsonyfa

2017. január 3. 16:27 | Varga Diána

 

Vízkereszt közeledtével lekerülnek a díszek a karácsonyfákról. Az, aki műfenyőt vett, egyszerűen elteszi fáját jövőre, aki vágottat vásárolt a lakás ékéül, a konténer mellé teszi, esetleg eltüzeli a fenyőt. De mit tehet az, aki földlabdásat vett?

Ha a talaj felszíne kemény, száraz, fagyott, akkor a tervezett ültetés előtt három-négy nappal a talajt takarjuk be 5 cm vastag komposztréteggel és erre borítsunk fóliát , ami alatt a talaj felpuhul, áshatóvá lesz - tanácsolja Bálint gazda. A kiültetett fenyőfácskát öntözzük be bőséges mennyiségű vízzel és az öntözést három-négy naponta ismételjük meg. Ne feledkezzünk meg arról, hogy az örökzöld fák - köztük a fenyők - télen is vegetálnak, tehát vizet párologtatnak el, tehát sok vízre van szükségük, amit a mi száraz körülményeink között csak rendszeres és bőséges öntözéssel lehet pótolni!

Sokan tapasztalják az ezüstfenyőfák egy új kártevőjének, az ezüstfenyő-levéltetűnek a károsítását. Jellegzetes tünete a fertőzött fáknak, hogy a hajtás csúcsa egészséges, de az idősebb hajtásrész tűi barnulnak, lehullanak, az ágak felkopaszodnak. Védekezésül meg kell permetezni a fertőzött fákat a tél végén Vektafid A nevű szabadforgalmú növényvédőszer 1%-os oldatával, amely a levéltetű tojásait elpusztítja. A nedvkeringés megindulását követően nagy valószínűséggel szükség lesz még egy permetezésre az élő, szívogató levéltetvek ellen. Erre a célra a Chinetrin vagy a Decis nevű rovarölőszer 0,04%-os oldata lesz hatékony (10 liter vízhez 4 milliliter növényvédőszert kell keverni).

A kutyatartó kertészeknek sok gondot okoz, hogy az örökzöld bokrok alsó ágai a kutya vizeletének hatására sárgulnak, elpusztulnak , ez ellen csak úgy lehet védekezni, hogy a kutya mozgásterét korlátozzuk, illetve az érzékeny növényeket hálóval vesszük körül.

FEL