Terítéken a Vízmű – Előadássorozat mutatja be Csaba nevezetes iskoláit

2023. október 11. 18:58 | Fajó Attila

A Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület "Nevezetes iskoláink" címmel előadássorozatot indított útjára idén. Schnider György igazgató tolmácsolásában most a Vízműre került sor.

– A ma ismert iskola jogelődje leánygimnázium volt, még a huszadik század hajnalán. 1921-ben, akkor még mint Lórántffy Zsuzsanna Leánygimnázium, bővítésre szorult az intézmény, előzetesen még az első világégés alatt tervek születtek egy kétszintes iskolaépület kialakítására, de ezek a tervek végül csak 1926-ban valósultak meg. A kor érdekessége, hogy az akkori bíráló bizottság mindösszesen három nap alatt hagyatta jóvá az építészeti tervrajzokat, majd kiállítást rendeztek a beérkezett mintegy 64 pályaműből – mondta el előadásában Schnider György

Az új épületet 1928-ban adták át, ahol a mai díszteremben akkor még testnevelés oktatás folyt. A leányiskola, kiváló eredményekkel, egészen 1950-ig állt fenn, majd az akkori kommunista államhatalom által irányított átalakulásban magasépítő szakképzés kezdődött az intézményben.

Vásárhelyi Pál (1795-1846) vízépítőmérnök nevét 1955. április 4-én vette fel az iskola, ami aztán a hosszú évtizedek alatt minőségi szakmai oktatást folytatott és ontotta magából a jól képzett szakembereket. Fenntartók, elnevezések váltogaták egymást, majd elérkezett a következő fontos dátum a közelmúltból, 2015-ben, amikor is nyolc másik, békéscsabai illetőségű, műszaki képzést folytató tagiskolát immár összefoglalóan a Békéscsabai Szakképzési Centrum vette szárnyai alá.

Az intézménynek jelenleg 570 tanulója van, Schnider György 2016 óta igazgatja az intézményt. Jelenleg magas- és mélyépítő szakon, útépítő és vasútépítő és -fenntartó technikusi szakon, fluidumkitermelő technikusi szakon, környezetvédelmi, vízügyi és földmérő, földügyi és térinformatikus technikusi szakon tanulhatnak az idejáró diákok.

Az iskolaigazgató kiemelte: a fluidumkiteremlő technikus szak országosan is egyedülálló, hiszen hazánkban csak két helyen oktatnak ilyen szakképzésben.

Galéria

 

További programok »

FEL