Népművészeti értékeké lesz a főszerep Gyulán

A XVII. Körös-völgyi Sokadalomra idén is több ezer embert várnak a szervezők. 

Összesen 800 táncos, 150 kézműves érkezik az ország második legnagyobb népművészeti fesztiváljaként számon tartott XVII. Körös-völgyi Sokadalomra július első hétvégéjén. A Gyulai nyár egyik kiemelkedő programján kizárólag ellenőrzött, kiváló minőséget garantáló népművészeti termékekre és számos színpadi programra számíthatnak az érdeklődők. 

Megérkeztek a helyszínre a sokadalomhoz szükséges kiegészítők. Az összeszerelésükhöz már hozzá is kezdtek a várkertben, ugyanis a hétvégén veszi kezdetét a XVII. Körös-völgyi Sokadalom a fürdővárosban. Az országosan egyedülálló rendezvény a népművészeti értékek bemutatását célozza meg. – Mind a rendezvény szakmai szervezői, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület, mind pedig Gyula Város önkormányzata elkötelezett ezen értékek iránt. Ezért évről-évre biztosítjuk annak a feltételeit, hogy a gyulai várkertben csak azok a tiszta forrásból táplálkozó népművészeti értékek megjelenhessenek, amelyek a néptánc, a népművészet, a nép játékok, a népi gasztronómia és más területen megmutatják kultúránk lényegét – közölte dr. Görgényi Ernő polgármester. 

A háromnapos sokadalom számos programot ígér. Például Dél-alföldi fazekas és a fafaragó verseny is helyt kapott a programok között, de a sokadalmon belül rendezik meg a X. Határ Menti Összművészeti Fesztivált is. – A hivatalos megnyitó után veszi kezdetét a X. Határ Menti Összművészeti Fesztivál, aminek a különlegessége, hogy határon túli, de főleg Békés megyei előadóművészeti produkciók kerülnek a színpadra. Néptánc, népzene, népdaléneklés, népmesemondás, szólisták, illetve csoportok lépnek a színpadra – tette hozzá Savolt Zoltán, a Békés Megyei Néptáncosok Szövetsége Közhasznú Egyesület elnökségi tagja. 

Ezen felül a X. Országos Gyermektánc Fesztivál és a XX. Békés Megyei Táncosok Találkozóját is ezen a hétvégén tartják. A Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnöke elmondta, hogy kizárólag eredeti, ellenőrizett minőségű, zsűrizett népművészeti alkotásokat jelenhetnek meg a rendezvényen. A sokadalomban az idei év kiemelt témája a játék lesz. Különböző játékos feladatokon keresztül szemléltetik a megye kézműves értékeit. – Lesz egy meseországunk, ahová a gyerekek útlevéllel léphetnek be és hét akadályt kell nekik megvalósítani. A hét akadály az a megye értékeihez tartozik, amit megismernek menet közben. Természetesen le kel győzni ugye a hétfejű sárkányt is, vagy éppenséggel ki kell nyitni a nagy kincsesláda lakatját. Bízunk benne, hogy a gyerekek nagyon jól fognak szórakozni – fejtette ki Pál Miklósné, a Békés Megyei Népművészeti Egyesüle elnöke.

A szervezők elmondták, hogy az előző évek sikereire alapozva, idén is 4-5000 látogatót várnak a minden giccset mellőző népművészeti fesztiválra, mely országos viszonylatban is az egyik leggrandiózusabb esemény. 

Megosztás:

Címke: , ,