Nemzetgazdasági érdek a szakképzés fejlesztése

2017. november 14. 13:03 | behir

A szakképzés további fejlesztése elengedhetetlen feltétele Magyarország hosszú távon is sikeres gazdasági fejlődésének - mondta Varga Mihály a WorldSkills Abu Dhabi 2017. versenyen részt vett magyar csapat fogadásán – írta a hirado.hu.

Elengedhetetlen feltétele a magyar gazdaság hosszú távú sikeres fejlődésének a piaci igényeket figyelembe vevő duális szakképzés kialakítása – fogalmazott Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta, a kormány az idei esztendőben nemcsak folytatta a szakképzés korábban megkezdett átalakítását és tartalmi megújítását, hanem kiemelt figyelmet fordít a felnőttképzésre, ezen belül a vállalati továbbképzési rendszerek felfuttatására is.

A tárcavezető közölte: Magyarország az elmúlt években figyelemre méltó pályát futott be, világvezető vállalatok bővítik nálunk termelésüket, hozzák hazánkba tudás- és kutatás-fejlesztési központjaikat. Egyre több magyar vállalat és vállalkozás ér el nemzetközi sikereket, tud megfelelni a legmagasabb követelményeknek is.

Kiemelte, a piaci szereplők, az Európai Bizottság és más nemzetközi szervezetek mellett már a hitelminősítők is megerősítik, hogy gazdaságunk jó úton jár. Ezt jól bizonyítja, hogy a Fitch Ratings az eddigi stabilról pozitívra módosította a magyar adósosztályzat kilátását. A magyar gazdaság alapjai erősek, a növekedés fenntartható pályán van, így minden adott ahhoz, hogy jövőre a befektetési kategórián belül is feljebb lépjen Magyarország – tette hozzá.

 

A fogyasztás felfutása segíti a gazdaságot

 

A miniszter a hatéves bérmegállapodásról szólva elmondta, a következő hat évben a reálbérek akár negyven százalékkal is növekedhetnek hazánkban, ami a fogyasztás felfutásával tovább segítheti a magyar gazdaság erősödését. A WorldSkills-en résztvevő 57 ország között 19 versenyszámban indult 20 magyar versenyző, a fiatalok egy bronzérem mellett 9 versenyszámban kiválósági érmet szereztek.

Parragh László a magyar csapat szereplését értékelve elmondta, a versenyzők eredményei egészséges gazdasági szerkezetet jeleznek, mert a jövőt képviselő szakmákban, illetve a hagyományos területeken egyaránt sikereket arattak. Az MKIK elnöke szólt arról, hogy a magyar közgondolkodásban egyre elfogadottabb a duális szakképzés, ugyanakkor szerinte a középfokú szakképzés és a felsőoktatás között lévő merev korlátokat le kell bontani, és a felnőtt szakképzést is a piaci keresletnek megfelelően kell kialakítani.

 

 

További programok »

Itthon

Betörőbanda tagjait tartóztatta le a bíróság

A Gyulai Járási Ügyészség 3 rendbeli üzletszerűen, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette miatt kezdeményezte egy 17 éves büntetlen előéletű túrkevei fiú, egy 45 éves különös visszaesőnek minősülő túrkevei illetőségű, de gyomaendrődi tartózkodási helyű, valamint egy 36 éves többszörös és különös visszaeső mezőtúri férfi letartóztatását, akik számlájára több betörés írható.
14:31
FEL